Cebulaki


Składniki:

Cebulaki 2 szklanki mąki
1 jajko
2 łyżki oleju
30 g świeżych drożdży,
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
5 dużych cebul
1 łyżka masła
1/2 szklanki wody
1 łyżka śmietany
żółty ser do posypania
sól, pieprz ziołowy, żółte curry


Sposób przygotowania:

Mleko lekko podgrzewamy i dodając drożdze i cukier robimy rozczyn. Odstawiamy na chwilę by zaczął bąbelkować.

W misce robota łaczymy mąkę, jajko, olej i szczyptę soli. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy na gładkie lśniące ciasto.

Formujemy kulki,układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i odsatawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie cebule kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce masła - tylko uważajcie by się nie zrumieniła. Wlewamy wodę i dusimy do całkowitego jej wyparowania. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i żółtym curry, mieszamy i wlewamy śmietanę. Całość ponownie mieszamy.

Wyrosniete kulki naciskamy płaskim spodem szklanki i nakładamy w to miejsce farsz cebulowy. Posypujemy cebulaki startym serem żółtym.

Wstawiamy do nagrzanego do 200'C piekarnika i pieczemy około 15-20 minut. Podajemy z ketchupem lub sosem barbeque.



Pamiętam z dzieciństa jak moja mama robiła nam placek cebulowy - to było coś jakby pizza z pysznym ferszem cebulowym. Niestety nie moge sobie przypomnieć jak go robiła a mama zapodziała gdzieś przepis.

Postanowiłam poszukać w internecie przepisu i na stronie www.wielkiezarce.com... znalazłam przepis na cebulaki.

Robi się bardzo szybko i powiem Wam są pyszne. Robiłam je już kilka razy bo moja rodzina bardzo je polubiła. Może i Wy się skusicie ? ...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne