CebulakiSkładniki: 2 szklanki mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 30 g świeżych drożdży, 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 5 dużych cebul 1 łyżka masła 1/2 szklanki wody 1 łyżka śmietany żółty ser do posypania sól, pieprz ziołowy, żółte curry |
Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy i dodając drożdze i cukier robimy rozczyn. Odstawiamy na chwilę by zaczął bąbelkować. W misce robota łaczymy mąkę, jajko, olej i szczyptę soli. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy na gładkie lśniące ciasto. Formujemy kulki,układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i odsatawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie cebule kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce masła - tylko uważajcie by się nie zrumieniła. Wlewamy wodę i dusimy do całkowitego jej wyparowania. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i żółtym curry, mieszamy i wlewamy śmietanę. Całość ponownie mieszamy. Wyrosniete kulki naciskamy płaskim spodem szklanki i nakładamy w to miejsce farsz cebulowy. Posypujemy cebulaki startym serem żółtym. Wstawiamy do nagrzanego do 200'C piekarnika i pieczemy około 15-20 minut. Podajemy z ketchupem lub sosem barbeque. Pamiętam z dzieciństa jak moja mama robiła nam placek cebulowy - to było coś jakby pizza z pysznym ferszem cebulowym. Niestety nie moge sobie przypomnieć jak go robiła a mama zapodziała gdzieś przepis. Postanowiłam poszukać w internecie przepisu i na stronie www.wielkiezarce.com... znalazłam przepis na cebulaki. Robi się bardzo szybko i powiem Wam są pyszne. Robiłam je już kilka razy bo moja rodzina bardzo je polubiła. Może i Wy się skusicie ? ... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne