Biscotti piernikoweSkładniki: 2 duże jajka 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka ciemnego brązowego cukru - ja dałam 3/4 szklanki jasnego trzcinowego 1/2 szklanki suszonej moreli - ja dałam żurawinę suszoną 1 szklanka orzechów pekan lub włoskich -posiekanych 1/4 szklanki melasy 2 łyżeczki zmielonego imbiru * 1 łyżeczka cynamonu * 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej * 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy -dodałam kandyzowaną skórkę z pomarańczy *- zamiast tych składników dodałam dwie łyżeczki przyprawy piernikowej i łyżeczkę mielonego cynamonu |
Sposób przygotowania: W misce miksera łączymy cukier, mąkę, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia. W miseczce łaczymy jajka z melasą i wlewamy do mąki z dodatkami. Chwilę razem mieszamy. Dodajemy połamane orzechy włoskie, zurawinę i skórkę pomarańczową - ja musiałam dodac jeszcze 3 łyżki melasy gdyż masa nie chciała się połączyć. Umączonymi rękoma dzielimy ciasto na dwie części i formujemy z niego podłużne paluchy grube tak na 1,5-2 cm. Lekko je spłaszczamy i układamy w odstępie na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez pół godziny - góra lekko popęka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 10 minut. Teraz ostrym nożem kroimy lekko pod skosem 1 cm kromeczki i układamy je płasko ponownie na blaszcze. wkładamy do piekarnika i dosuszamy około 10-15 minut. Studzimy na kratce a zimne przekładamy do szczelnego pojemnika i trzymamy do świąt - jak oczywiście wytrzymają. Biscotti piernikowe - takimi cideńkami kusiła mnie Dorotuś z blogu www.mojewypieki.blox.pl. Były takie świąteczne i takie cudownie brązowe. Po małych przygodach związanych z kupnem melasy - nie było jej nawet w Bomi - zrobiłam je. I od razu pożałowałam - dlaczego tylko z jedenej porcji? Biscotti piernikowe są przepyszne, gdy się piekły w domu unosił się taki wspaniały zapach pierników a za oknem padał śnieg - iście sielankowa świąteczna atmosfera. Zrobiłam z żurawiną bo ona kojarzy mi się takża ze świętami. Moje biscotti piernikowe dołączam do dwóch akcji - "Świąteczne prezenty: Cudawianki i "Kuchni Świątecznej i Noworocznej 2009" Olgi Smile. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne