Biscotti piernikowe


Składniki:

Biscotti piernikowe 2 duże jajka
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka ciemnego brązowego cukru - ja dałam 3/4 szklanki jasnego trzcinowego
1/2 szklanki suszonej moreli - ja dałam żurawinę suszoną
1 szklanka orzechów pekan lub włoskich -posiekanych
1/4 szklanki melasy
2 łyżeczki zmielonego imbiru *
1 łyżeczka cynamonu *
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej *
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy -dodałam kandyzowaną skórkę z pomarańczy

*- zamiast tych składników dodałam dwie łyżeczki przyprawy piernikowej i łyżeczkę mielonego cynamonu


Sposób przygotowania:

W misce miksera łączymy cukier, mąkę, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia. W miseczce łaczymy jajka z melasą i wlewamy do mąki z dodatkami. Chwilę razem mieszamy.

Dodajemy połamane orzechy włoskie, zurawinę i skórkę pomarańczową - ja musiałam dodac jeszcze 3 łyżki melasy gdyż masa nie chciała się połączyć.

Umączonymi rękoma dzielimy ciasto na dwie części i formujemy z niego podłużne paluchy grube tak na 1,5-2 cm. Lekko je spłaszczamy i układamy w odstępie na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez pół godziny - góra lekko popęka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 10 minut.

Teraz ostrym nożem kroimy lekko pod skosem 1 cm kromeczki i układamy je płasko ponownie na blaszcze. wkładamy do piekarnika i dosuszamy około 10-15 minut. Studzimy na kratce a zimne przekładamy do szczelnego pojemnika i trzymamy do świąt - jak oczywiście wytrzymają.



Biscotti piernikowe - takimi cideńkami kusiła mnie Dorotuś z blogu www.mojewypieki.blox.pl. Były takie świąteczne i takie cudownie brązowe.
Po małych przygodach związanych z kupnem melasy - nie było jej nawet w Bomi - zrobiłam je.

I od razu pożałowałam - dlaczego tylko z jedenej porcji?

Biscotti piernikowe są przepyszne, gdy się piekły w domu unosił się taki wspaniały zapach pierników a za oknem padał śnieg - iście sielankowa świąteczna atmosfera. Zrobiłam z żurawiną bo ona kojarzy mi się takża ze świętami.

Moje biscotti piernikowe dołączam do dwóch akcji - "Świąteczne prezenty: Cudawianki i "Kuchni Świątecznej i Noworocznej 2009" Olgi Smile.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne