Pepparkakor - szwedzkie pierniczkiSkładniki: 15 dkg melasy (syropu z buraków, syropu z daktyli lub syropu klonowego) 11 dkg masła 10 dkg brązowego cukru - dałam demerara 37,5 dkg mąki 1 duże jajko 1/2 łyżeczki cynamonu* 1/2 łyżeczki mielonego imbiru* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonych goździków* 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy do pierników * zamiast tych przypraw dodałam 1,5 łyżeczki więcej przyprawy do pierników |
Sposób przygotowania: W garnuszku rozpuszczamy mieszając melasę, masło i cukier. Cukier musi się nam całkowicie rozpuścić. Odstawiamy na pół godziny do ostygnięcia. W misce miksera przesiewamy mąkę, proszek do pieceznia, przyprawy i sól. Na środku robimy wgłębienie i wbijamy w nie jajko oraz wlewamy rozpuszczoną melasę. Zagniatamy ciasto - będzie bardzo klejące. Robimy zniego kulę - możecie dopdac odrobine mąki by było to łatwiejsze. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie wałkujemy ciasto przez folię na grubość 1-2 mm i wycinamy foremkami pierniczki. Układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175'C. Pieczemy około 8-10 minut - upieczone pierniczki mają rumiane brzegi. Studzimy i wkładamy je do szczelnej puszki i trzymamy tyle ile wytrzymamy. Im dłużej leżą tym są lepsze. Przepis na te wyśmienite szwedzkie pierniczki znalazłam u Liski z blogu www.whiteplate.blogspot.com. Powiem Wam jakoś w tym roku mam ochotę na takie małe słodkości w formie ciasteczek czy pierniczków. Te są bardzo chrupiące, pięknie pachnące i wyborne w smaku. Zgłaszam je do "Kuchni Świątecznej i Noworocznej 2009" którą prowadzi Olga Smile oraz do akcji Cudawianki "Świąteczne prezenty" [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne