Pepparkakor - szwedzkie pierniczki


Składniki:

Pepparkakor - szwedzkie pierniczki 15 dkg melasy (syropu z buraków, syropu z daktyli lub syropu klonowego)
11 dkg masła
10 dkg brązowego cukru - dałam demerara
37,5 dkg mąki
1 duże jajko
1/2 łyżeczki cynamonu*
1/2 łyżeczki mielonego imbiru*
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonych goździków*
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajko
2 łyżeczki przyprawy do pierników

* zamiast tych przypraw dodałam 1,5 łyżeczki więcej przyprawy do pierników


Sposób przygotowania:

W garnuszku rozpuszczamy mieszając melasę, masło i cukier. Cukier musi się nam całkowicie rozpuścić. Odstawiamy na pół godziny do ostygnięcia.

W misce miksera przesiewamy mąkę, proszek do pieceznia, przyprawy i sól. Na środku robimy wgłębienie i wbijamy w nie jajko oraz wlewamy rozpuszczoną melasę.

Zagniatamy ciasto - będzie bardzo klejące. Robimy zniego kulę - możecie dopdac odrobine mąki by było to łatwiejsze. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na dwie godziny.

Po tym czasie wałkujemy ciasto przez folię na grubość 1-2 mm i wycinamy foremkami pierniczki.

Układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175'C. Pieczemy około 8-10 minut - upieczone pierniczki mają rumiane brzegi.
Studzimy i wkładamy je do szczelnej puszki i trzymamy tyle ile wytrzymamy. Im dłużej leżą tym są lepsze.



Przepis na te wyśmienite szwedzkie pierniczki znalazłam u Liski z blogu www.whiteplate.blogspot.com.

Powiem Wam jakoś w tym roku mam ochotę na takie małe słodkości w formie ciasteczek czy pierniczków.
Te są bardzo chrupiące, pięknie pachnące i wyborne w smaku.

Zgłaszam je do "Kuchni Świątecznej i Noworocznej 2009" którą prowadzi Olga Smile oraz do akcji Cudawianki "Świąteczne prezenty"






[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne