Sałatka z wędzonego tuńczyka, makaronu ryżowego i żurawiny podana z majonezem teriyakiSkładniki: makaron ryżowy 1/5 opakowania - takiego 375g 1/3 brokuła 1/2 cebuli czerwonej por 3 cm kawałek 1 cm plaster sera żółtego 4 paluszki krabowe 1/2 sztuki średniej ryby wędzonej - u mnie był to tuńczyk 3 łyżki żurawiny DRESSING: 3 łyżki majonezu 1 łyżka sosu teriyaki 1 płaska łyżka ziół do sałatek sól pieprz ziołowy |
Sposób przygotowania: Brokuły lekko sparzamy – ja gotuję je minutę w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki – trzy różyczki zostawiamy do dekoracji. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kroimy go na 3-4 cm kawałki. Do miski wrzucamy kukurydzę, obraną i porwaną na mniejsze kawałki wędzoną rybę, pokrojone pod skosem paluszki krabowe, cebulę czerwoną i por w drobną kosteczkę oraz ser żółty pokrojony w średnią kostkę. Wsypujemy żurawinę – kilka zostawiamy do dekoracji. Wszystko razem mieszamy, dodajemy makaron i brokuły. Łączymy majonez z sosem teriyaki oraz ziołami do sałatek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy dresingiem sałatkę i dokładnie wszystko łączymy. Nakładamy na talerz i ozdabiamy odłożonymi brokułami i żurawiną. Kupiłam wędzonego tuńczyka - trochę zjadłam z świezo upieczonym chlebem. A w szafce leżał sobie makaron ryżowy i postanowiłam jakoś je razem połączyć. Padło na sałatkę - jeszcze kilka produktów i powstała sałatka która mnie bardzo zaskoczyła smakiem. Jest bardzo ale to bardzo smaczna, majonez z dodatkiem sosu teriyaki idelanie sie do niej dopasował. Żurawina nadaje jej lekkiej słodyczy i wyrafinowego charakteru - ja mam wrażenie, że cokolwiek do czego dodamy żurawiny nabiera świątecznej oprawy. Sałatkę zgłaszam do "Kuchni Świątecznej i Noworocznej 2009" którą organizuje Olga Smile [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne