Paszteciki z kapustą czyli kapuśniaczkiSkładniki: CIASTO: 1/2 kg mąki 1 szklanka letniej wody 1/2 kostki świeżych drożdzy 4 łyżki oleju 1 łyżka soli 1 łyżka cukru FARSZ: 1/2 kg kapusty kiszonej 1-2 cebule 1 jajko 2-3 łyzki bułki tartej sól, pieprz ziołowy i pieprz kajeński gałka muszkatołowa odrobina przyprawy do pierników przyprawa do dań z kapusty jajko rozbełtane do posmarowania kapusniaczków czarnuszka, sezam lub kminek do posypania |
Sposób przygotowania: Z drożdzy, cukru i wody robimy rozczyn. Odstawiamy na chwilę. Do miski miksera wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy rozczyn i olej - wyrabiamy na gaładkie ciasto - będzie ona lekko twarde, ale nie przejmujcie się takie ma być. Odstawiamy przykryte na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie obieramy i kroimy na drobną kostkę cebulę. Podsmażamy na oleju - ale tylko by się zeszkliła. Kapustę płuczemy - tylko wtedy gdy jest mocno kwaśna - i siekamy. Dodajemy do cebuli i doprawiamy według własnego smaku. Smażymy razem z cebulą około 5-10 minut. Studzimy i dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o wymiarach zbliżonych do 50x30 cm. Wzdłuż dłuższego boku nakładamy farsz - ja nakładam go na szerokośc 2 cm. Teraz przykrywamy farsz dłuższym bokiem i zwijamy - ma nam powstać "kiełbasa" długa tak jak mieliśmy dłuższy bok. Teraz kroimy paszteciki i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką, sezamem lub kminkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200'C i pieczemy 20-25 minut. Przepis na kapuśniaczki dostałam od swojej koleżanki Joli - moje wyszły takie duże, że musiałam je piec jak bułeczki drożdzowe tak na płasko. Kapuśniaczki wyszły bardzo smaczne a z czerwonym barszczykiem smakują wyśmienicie - najlepsze są takie lekko przestudzone. To mój kolejny przepis który zgłaszam do "Kuchni Świątecznej i Noworocznej 2009" którą prowadzi Olga Smile. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne