Paszteciki z kapustą czyli kapuśniaczki


Składniki:

CIASTO:
1/2 kg mąki
1 szklanka letniej wody
1/2 kostki świeżych drożdzy
4 łyżki oleju
1 łyżka soli
1 łyżka cukru

FARSZ:
1/2 kg kapusty kiszonej
1-2 cebule
1 jajko
2-3 łyzki bułki tartej
sól, pieprz ziołowy i pieprz kajeński
gałka muszkatołowa
odrobina przyprawy do pierników
przyprawa do dań z kapusty

jajko rozbełtane do posmarowania kapusniaczków
czarnuszka, sezam lub kminek do posypania


Sposób przygotowania:

Z drożdzy, cukru i wody robimy rozczyn. Odstawiamy na chwilę.

Do miski miksera wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy rozczyn i olej - wyrabiamy na gaładkie ciasto - będzie ona lekko twarde, ale nie przejmujcie się takie ma być. Odstawiamy przykryte na godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie obieramy i kroimy na drobną kostkę cebulę. Podsmażamy na oleju - ale tylko by się zeszkliła.

Kapustę płuczemy - tylko wtedy gdy jest mocno kwaśna - i siekamy. Dodajemy do cebuli i doprawiamy według własnego smaku. Smażymy razem z cebulą około 5-10 minut. Studzimy i dodajemy jajko oraz bułkę tartą.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o wymiarach zbliżonych do 50x30 cm. Wzdłuż dłuższego boku nakładamy farsz - ja nakładam go na szerokośc 2 cm.

Teraz przykrywamy farsz dłuższym bokiem i zwijamy - ma nam powstać "kiełbasa" długa tak jak mieliśmy dłuższy bok.
Teraz kroimy paszteciki i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką, sezamem lub kminkiem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200'C i pieczemy 20-25 minut.



Przepis na kapuśniaczki dostałam od swojej koleżanki Joli - moje wyszły takie duże, że musiałam je piec jak bułeczki drożdzowe tak na płasko.

Kapuśniaczki wyszły bardzo smaczne a z czerwonym barszczykiem smakują wyśmienicie - najlepsze są takie lekko przestudzone.

To mój kolejny przepis który zgłaszam do "Kuchni Świątecznej i Noworocznej 2009" którą prowadzi Olga Smile.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne