Bita śmietana o smaku campariSkładniki: 250 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru - możecie dać więcej campari 50 ml cytryna - plasterki do dekoracji campari odrobina do dekoracji |
Sposób przygotowania: Kremówkę ubijamy i odkładamy z niej 1/3. Do pozostałej wlewamy campari oraz dodajemy cukier puder. Chwilę razem ubijamy. Do małych szklaneczek nakładamy tak do 3/4 wysokości bitą śmietanę z camapri a na górę kładziemy po łyżce białej bitej śmietany. Schładzamy w lodówce około godzinę. Przed podaniem ozdabiamy plasterkiem cytryny - w sumie to 1/2 plasterka i lekko skrapiamy campari. Taka bita śmietana nie posmakuje każdemu - jest lekko gorzkawa w smaku a to dlatego gdyż jest z camparii. Ja osobiście bardzo lubię campari pod każdą jego postacią - gdy wolicie bardziej słodkie dodajcie więcej cukru pudru. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne