Bita śmietana o smaku campari


Składniki:

250 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru - możecie dać więcej
campari 50 ml
cytryna - plasterki do dekoracji
campari odrobina do dekoracji


Sposób przygotowania:

Kremówkę ubijamy i odkładamy z niej 1/3. Do pozostałej wlewamy campari oraz dodajemy cukier puder. Chwilę razem ubijamy.

Do małych szklaneczek nakładamy tak do 3/4 wysokości bitą śmietanę z camapri a na górę kładziemy po łyżce białej bitej śmietany.

Schładzamy w lodówce około godzinę. Przed podaniem ozdabiamy plasterkiem cytryny - w sumie to 1/2 plasterka i lekko skrapiamy campari.



Taka bita śmietana nie posmakuje każdemu - jest lekko gorzkawa w smaku a to dlatego gdyż jest z camparii.

Ja osobiście bardzo lubię campari pod każdą jego postacią - gdy wolicie bardziej słodkie dodajcie więcej cukru pudru.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne