Szaszłyki z szynki w marynacie sojowej z gorczycą z cebulą i boczkiem


Składniki:

5 kotletów średnich z szynki
2 plastry boczku wędzonego grubości 1/2 cm
1/2 cebuli
1/2 strąka papryki czerwonej

MARYNATA:
2 łyżeczki musztardy z gorczycą
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki kuminu mielonego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka imbiru świeżego posiekanego


Sposób przygotowania:

Kotlety z szynki kroimy w kostkę - tak o boku około 1,5 cm. DOdajemy wszytskie składniki marynaty i dokładnie mieszamy razem.
Odstawiamy przykryte do lodówki na około dwie godziny.

Boczek kroimy w kwadraty o boku 1,5 cm. Cebulę w szersze plastry a paprykę w kostkę.

Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie - nie będą nam się przypalały.
Nabijamy na patyczki mięso, cebulę, boczek i paprykę w dowolnej kolejności.

Pieczemy na patelni grilowej - około 10-15 minut. Podajemy z ziemniaczkami pieczonymi i sałatką warzywną.



Kolejna moja wersja szaszłyków - tym razem z szynki z cebulą i boczkiem. Marynata nadała im takiego orientalnego smaku i delikatności.

Można je przygotować na patelni grilowej jak ja to zrobiłam ale myślę sobie, że zrobienie ich latem na grilu sprawi, iż będą jeszcze lepsze.

Zgłaszam je do akcji Olgi Smile "Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009".





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne