Faszerowana rolada ze schabu z żurawiną


Składniki:

2 kg schabu z kością
23 dkg boczku w plasterkach - takich grubszych

MARYNATA:
125 ml oliwy
65 ml białego wina - dałam półsłodkie
15 ml sosu worchestershire
1/4 łyżeczki soli kuchennej

NADZIENIE:
65 g boczku bez skóry
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
3/4 łyżeczki przyprawy do pierników - lub 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i 1/4 łyżeczki mielonych goździków
mały pęczek natki pietruszki
1,5 łyżki oliwy
10 dkg suszonej żurawiny


Sposób przygotowania:

Oddzielamy kość od mięsa i kładziemy schab przed sobą na stole. Nacinamy w połowie wysokości i rozcinamy mięso tak by płaty można było otworzyć jak książkę.

Rozbijamy mięso przez folię spożywczą na równej grubości płat - bardziej cienki niż gruby.
Wszystkie składniki marynaty łączymy w misce i wkładamy do niej rozbite mięso. Przykrywamy i wstawiamy na całą noc do lodówki.

20 minut przed planowanym pieczeniem wyjmujemy mięso lodówki.
W malakserze mielimy boczek do nadzienie razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy natkę pietruszki i mielimy całość na papkę. Wsypujemy wszytskie przyprawy z nadzienia i dokładnie mieszamy.

Nagrzewamy piekarnik do 200'C.
Rozgrzewamy oliwę na szerokiej patelni, przekładamy nadzienie z malaksera i smażymy na małym ogniu około 10 minut. Dodajemy suszoną żurawinę i smażymy kolejne 5 minut. Studzimy.

Wyjmujemy mięso z marynaty i dokładnie z niej odsączamy. Kładziemy na arkuszu papieru do pieczenia rozkrojoną częścią do góry tak by dłuższy bok był róznoległy do brzegu stołu a krótsze boki prostopadłe do niego.

Rozsmarowujemy nadzienie tak by brzegi pozostały wolne - mamy miec coś jakby ramkę na 1,5-2 cm wokół mięsa. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku tak by powstała gruba, nafaszerowana rolada.

Teraz układamy rolade tak by złączenie było z boku i okładamy je boczkiem w plastrach. Związujemy roladę na całej długości co 2 cm sznurkiem lub nitką.

ODcięte kości od schabu układamy na dnie brytfanki a na niech kładziemy roladę schabową. Wstawiamy na 2- 2 1/2 godziny do piekarnika.



Ta rolada to jest absolutny przebój - zresztą sama Nigella Lawson tak pisze w swojej książce "Nigella świątecznie".
Gdy ujrzałam ten przepis na stronach książki wiedziałam, ze w tym roku zagości ona na moim świątecznym stole.

Na poczatku się lekko przeraziłam gdyż przepis wydawał mi się bardzo skomplikowany ale to nic bardziej mylengo. Najwięcej kłopotu przyspożyło mi w miarę równe rozcięcie mięsa ale jakoś sobie z tym poradziłam.

Rolada jest wyborna w smaku, za sprawą świątecznie kojarzonych dodatków przypraw i żurawiny schab nabiera odświętnej formy. Schab jest wilgotny, słodki od żurawin i wyrażny dzięki dodaniu cebuli i czonsku a boczek bardzo przyjemnie chrupie.

Całość smakuje wyśmienicie - ja podałam go z żurawiną z orzechami z pomarańczą.
Możecie go podać na gorąco lub na zimno.

Faszerwowana roladę schabową zgłaszam do akcji Olgi Smile "Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009".


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne