Faszerowana rolada ze schabu z żurawinąSkładniki: 2 kg schabu z kością 23 dkg boczku w plasterkach - takich grubszych MARYNATA: 125 ml oliwy 65 ml białego wina - dałam półsłodkie 15 ml sosu worchestershire 1/4 łyżeczki soli kuchennej NADZIENIE: 65 g boczku bez skóry 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3/4 łyżeczki przyprawy do pierników - lub 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i 1/4 łyżeczki mielonych goździków mały pęczek natki pietruszki 1,5 łyżki oliwy 10 dkg suszonej żurawiny |
Sposób przygotowania: Oddzielamy kość od mięsa i kładziemy schab przed sobą na stole. Nacinamy w połowie wysokości i rozcinamy mięso tak by płaty można było otworzyć jak książkę. Rozbijamy mięso przez folię spożywczą na równej grubości płat - bardziej cienki niż gruby. Wszystkie składniki marynaty łączymy w misce i wkładamy do niej rozbite mięso. Przykrywamy i wstawiamy na całą noc do lodówki. 20 minut przed planowanym pieczeniem wyjmujemy mięso lodówki. W malakserze mielimy boczek do nadzienie razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy natkę pietruszki i mielimy całość na papkę. Wsypujemy wszytskie przyprawy z nadzienia i dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 200'C. Rozgrzewamy oliwę na szerokiej patelni, przekładamy nadzienie z malaksera i smażymy na małym ogniu około 10 minut. Dodajemy suszoną żurawinę i smażymy kolejne 5 minut. Studzimy. Wyjmujemy mięso z marynaty i dokładnie z niej odsączamy. Kładziemy na arkuszu papieru do pieczenia rozkrojoną częścią do góry tak by dłuższy bok był róznoległy do brzegu stołu a krótsze boki prostopadłe do niego. Rozsmarowujemy nadzienie tak by brzegi pozostały wolne - mamy miec coś jakby ramkę na 1,5-2 cm wokół mięsa. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku tak by powstała gruba, nafaszerowana rolada. Teraz układamy rolade tak by złączenie było z boku i okładamy je boczkiem w plastrach. Związujemy roladę na całej długości co 2 cm sznurkiem lub nitką. ODcięte kości od schabu układamy na dnie brytfanki a na niech kładziemy roladę schabową. Wstawiamy na 2- 2 1/2 godziny do piekarnika. Ta rolada to jest absolutny przebój - zresztą sama Nigella Lawson tak pisze w swojej książce "Nigella świątecznie". Gdy ujrzałam ten przepis na stronach książki wiedziałam, ze w tym roku zagości ona na moim świątecznym stole. Na poczatku się lekko przeraziłam gdyż przepis wydawał mi się bardzo skomplikowany ale to nic bardziej mylengo. Najwięcej kłopotu przyspożyło mi w miarę równe rozcięcie mięsa ale jakoś sobie z tym poradziłam. Rolada jest wyborna w smaku, za sprawą świątecznie kojarzonych dodatków przypraw i żurawiny schab nabiera odświętnej formy. Schab jest wilgotny, słodki od żurawin i wyrażny dzięki dodaniu cebuli i czonsku a boczek bardzo przyjemnie chrupie. Całość smakuje wyśmienicie - ja podałam go z żurawiną z orzechami z pomarańczą. Możecie go podać na gorąco lub na zimno. Faszerwowana roladę schabową zgłaszam do akcji Olgi Smile "Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009". [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne