Muffinki z salami i serem z ciasta szpinakowego oraz ciasta z porąSkładniki: 2 1/3 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka mleka 60 g masła roztopionego 15 plasterków salami 3 cm kawałek pora 2 łyżki mrożonego szpinaku 10 dkg ostrego żółtego sera 1/2 łyżeczki soli pieprz kajeński - ilośc wg. uznania gałka muszkatołowa świeżo starta |
Sposób przygotowania: W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej miseczce łączymy roztrzepując jajka, mleko i zimne masło. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy parę razy. Dzielimy na dwie części i do jedenej dodajemy rozmrożony szpinak. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową. Do drugiej części ciasta dodajemy posiekany drobno por i pieprz kajeński. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy łyżkę ciasta z porem, plasterek salami składamy lekko ściskając formując z niego kwiatek. Na salami kładziemy łyżkę ciasta ze szpinakiem. W kazdą muffinke wtykamy po 3-4 małe kosteczki żółtego sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy 20 minut wbity patyczek musi być suchy. Na Sylwestra chciałam zrobić muffinki ale inne niż do tej pory. Wymyśliłam sobie iż będą z salami i dodatkiem szpinaku. Na forum www.cincin.cc... znalazłam proporcje ciasta ale dodatki i przyprawy to mój wymysł. Muffinki wyszły bardzo smaczne - tylko tak sobie myślę, że następnym razem salami drobno posiekam i dodam do ciasta z porem. Pieczone tak jak ja podaję lekko od siebie odchodziły podczas odrywania papilotek. Muffinki można podać na ciepło ale i zimne są bardzo dobre. Ser i salami się ładnie zrumieniły i powiem Wam, że wyglądają one jak zimowe muffinkowe kwiaty. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne