Muffinki z salami i serem z ciasta szpinakowego oraz ciasta z porą


Składniki:

2 1/3 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka mleka
60 g masła roztopionego
15 plasterków salami
3 cm kawałek pora
2 łyżki mrożonego szpinaku
10 dkg ostrego żółtego sera
1/2 łyżeczki soli
pieprz kajeński - ilośc wg. uznania
gałka muszkatołowa świeżo starta




Sposób przygotowania:

W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
W drugiej miseczce łączymy roztrzepując jajka, mleko i zimne masło.

Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy parę razy. Dzielimy na dwie części i do jedenej dodajemy rozmrożony szpinak. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową.
Do drugiej części ciasta dodajemy posiekany drobno por i pieprz kajeński.

Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy łyżkę ciasta z porem, plasterek salami składamy lekko ściskając formując z niego kwiatek.
Na salami kładziemy łyżkę ciasta ze szpinakiem. W kazdą muffinke wtykamy po 3-4 małe kosteczki żółtego sera.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy 20 minut wbity patyczek musi być suchy.



Na Sylwestra chciałam zrobić muffinki ale inne niż do tej pory. Wymyśliłam sobie iż będą z salami i dodatkiem szpinaku.

Na forum www.cincin.cc... znalazłam proporcje ciasta ale dodatki i przyprawy to mój wymysł.

Muffinki wyszły bardzo smaczne - tylko tak sobie myślę, że następnym razem salami drobno posiekam i dodam do ciasta z porem. Pieczone tak jak ja podaję lekko od siebie odchodziły podczas odrywania papilotek.

Muffinki można podać na ciepło ale i zimne są bardzo dobre. Ser i salami się ładnie zrumieniły i powiem Wam, że wyglądają one jak zimowe muffinkowe kwiaty.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne