Sałatka z żółtym ryżem, selerm naciowym i tuńczykiem podana z żurawinąSkładniki: 1/2-3/4 szklanki suchego ryżu 3 łodygi selera naciowego 5 łyżek kukurydzy 1/2 puszki tuńczyka w oleju 1/2 avocado 3 cm kawałek pora 2 garście suszonej żurawiny 6 kulek jałowca 1/2 łyżeczki curry żółtego łagodnego DRESSING: 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego olej z puszki od tuńczyka 1/2 objętości sól do smaku pieprz ziołowy do smaku |
Sposób przygotowania: W garnku gotujemy jałowiec z dodatkiem przyprawy curry. Wsypujemy suchy ryż i gotujemy do miękkości - ja gotuję tak by był lekko twardy bo nie lubię rozgotowanego ryżu w sałatkach. W czasie gdy się nam gotuje ryż pryzgotowujemy pozostałe składniki. łodygi selera myjemy, osuszamy i kroimy pod lekkim skosem na cienkie plastreki. Avocado obieramy i kroimy w kosteczkę - możecie pokropić je sokiem z cytyryny by nie ściemniało. Por kroimy w drobną kosteczkę - możecie go sparzyć wtedy będzie lżejszy. Wszytskie pokrojone składniki wrzucamy do miski i dodajemy do nich kukurydzę, tuńczyka oraz żurawinę. Odcedzamy ryż - możecie go przelać zimną wodą - i dodajemy do pozostałych składników sałatki. Mieszamy wszytskie składniki dressingu i polewamy nim sałatkę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Macie czasami tak że nic Wam sie nie chce robić i robicie coś tak na odczepnego - ja się przyznaję czasami mi się to zdarza. Ale w moim przypadku właśnie wtedy powstają smakowite rzeczy. Tak też było z tą sałatką - robiona bez większego przekonania i ochoty. Efekt końcowy jest bardzo smaczny, dodatek curry i zurawiny idelanie do siebie pasuje - choc na poczatku myślałam, iż to zły pomysł. Wniosek z tego jeden nalezy się kierować intuicją w kuchni. A sałatkę zgłaszam do akcji "Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009" którą prowadzi Olga Smile. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne