Sałatka z żółtym ryżem, selerm naciowym i tuńczykiem podana z żurawiną


Składniki:

1/2-3/4 szklanki suchego ryżu
3 łodygi selera naciowego
5 łyżek kukurydzy
1/2 puszki tuńczyka w oleju
1/2 avocado
3 cm kawałek pora
2 garście suszonej żurawiny
6 kulek jałowca
1/2 łyżeczki curry żółtego łagodnego

DRESSING:
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
olej z puszki od tuńczyka 1/2 objętości
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku


Sposób przygotowania:

W garnku gotujemy jałowiec z dodatkiem przyprawy curry. Wsypujemy suchy ryż i gotujemy do miękkości - ja gotuję tak by był lekko twardy bo nie lubię rozgotowanego ryżu w sałatkach.

W czasie gdy się nam gotuje ryż pryzgotowujemy pozostałe składniki.
łodygi selera myjemy, osuszamy i kroimy pod lekkim skosem na cienkie plastreki. Avocado obieramy i kroimy w kosteczkę - możecie pokropić je sokiem z cytyryny by nie ściemniało.
Por kroimy w drobną kosteczkę - możecie go sparzyć wtedy będzie lżejszy.

Wszytskie pokrojone składniki wrzucamy do miski i dodajemy do nich kukurydzę, tuńczyka oraz żurawinę.
Odcedzamy ryż - możecie go przelać zimną wodą - i dodajemy do pozostałych składników sałatki.

Mieszamy wszytskie składniki dressingu i polewamy nim sałatkę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.



Macie czasami tak że nic Wam sie nie chce robić i robicie coś tak na odczepnego - ja się przyznaję czasami mi się to zdarza.

Ale w moim przypadku właśnie wtedy powstają smakowite rzeczy. Tak też było z tą sałatką - robiona bez większego przekonania i ochoty.
Efekt końcowy jest bardzo smaczny, dodatek curry i zurawiny idelanie do siebie pasuje - choc na poczatku myślałam, iż to zły pomysł.

Wniosek z tego jeden nalezy się kierować intuicją w kuchni.
A sałatkę zgłaszam do akcji "Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009" którą prowadzi Olga Smile.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne