Sałatka z melonem, paluszkami krabowymi i prażonym słonecznikiem podana na mixie sałatSkładniki: 1-2 garście mixu sałat: radicchio czerwona, roszponka, frise 5 sztuka paluszków krabowych surimi ser fetikos 2 plastry - lub fety 1/4 melona żółtego 2 plasterki cytryny DRESSING: 3 łyżki oleju kujawskiego do sałatek 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka wody sos sałatkowy zioła ogrodowe 1/2 opakowania zioła do sałatek 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika solonych |
Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy umyte i osuszone sałaty. Melona obieramy i krojoimy w słupki, paluszki krabowe kroimy na pół a następnie każdy kawałek na cztery części. Ser kroimy w kostkę. Wszytstkie pokrojone składniki dodajemy do mixu sałat i mieszamy. Robimy sos - ja mieszam wszytskie składniki na gładką emulsję wzakręconym słoiku - i polewamy sałatkę. Układamy na talerzu, na górze kładziemy avocado pokrojone w piórka i plasterki cytryny przekrojone na pół. Całość posypujemy ziołami do sałatek i słonecznikiem. Przed jedzeniem wyciskamy cytrynę na sałatkę albo jak lubicie to możecie ją zjeść jako składnik sałatki. Prosta i bardzo smaczna sałatka - ja lubię takie sałatki zajadać po świątecznym ucztowaniu. Jest lekka, szybka w przygotowaniu. Możecie do niej dać zamiast mixu sałat sałatę lodową lub kapustę pekińską, zamiast melona żółtego zielonego a zamiast sera fetikos można by nawet dodać pokrojony w kostkę ser żółty. Tą sałatką zamykam swój udział w "Kuchni Świątecznej i Noworocznej 2009" którą prowadzi Olga Smile. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne