Sałatka z melonem, paluszkami krabowymi i prażonym słonecznikiem podana na mixie sałat


Składniki:

1-2 garście mixu sałat: radicchio czerwona, roszponka, frise
5 sztuka paluszków krabowych surimi
ser fetikos 2 plastry - lub fety
1/4 melona żółtego
2 plasterki cytryny

DRESSING:
3 łyżki oleju kujawskiego do sałatek
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka wody
sos sałatkowy zioła ogrodowe 1/2 opakowania
zioła do sałatek
2 łyżki prażonych ziaren słonecznika solonych


Sposób przygotowania:

Do miski wrzucamy umyte i osuszone sałaty. Melona obieramy i krojoimy w słupki, paluszki krabowe kroimy na pół a następnie każdy kawałek na cztery części. Ser kroimy w kostkę.
Wszytstkie pokrojone składniki dodajemy do mixu sałat i mieszamy.

Robimy sos - ja mieszam wszytskie składniki na gładką emulsję wzakręconym słoiku - i polewamy sałatkę.

Układamy na talerzu, na górze kładziemy avocado pokrojone w piórka i plasterki cytryny przekrojone na pół.
Całość posypujemy ziołami do sałatek i słonecznikiem.

Przed jedzeniem wyciskamy cytrynę na sałatkę albo jak lubicie to możecie ją zjeść jako składnik sałatki.



Prosta i bardzo smaczna sałatka - ja lubię takie sałatki zajadać po świątecznym ucztowaniu. Jest lekka, szybka w przygotowaniu.

Możecie do niej dać zamiast mixu sałat sałatę lodową lub kapustę pekińską, zamiast melona żółtego zielonego a zamiast sera fetikos można by nawet dodać pokrojony w kostkę ser żółty.

Tą sałatką zamykam swój udział w "Kuchni Świątecznej i Noworocznej 2009" którą prowadzi Olga Smile.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne