Granola czekoladowa NigelliSkładniki: 45 dkg płatków owsianych 17,5 dkg pestek słonecznika 10 dkg białego sezamu 10 dkg musu jabłkowego plus 2 łyżki- ja dałam smazone jabłka z cynamonem i wanilią 2,5 dkg kakao 10 dkg miodu 12,5 dkg syropu kukurydzianego lub klonowego - ja dałam pół na pół miód z golden syrup 30 dkg orzeszków ziemnych 2 łyżki oliwy 1/2-3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soli |
Sposób przygotowania: W misce układamy kolejno wszytskie składniki granoli. Dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy od 40 minut do 1 godziny w temperaturze 150-170'C mieszając co 10 minut. Studzimy w ciepłym piekarniku. Upieczoną granolę przechwujemy w szczelnym pojemniku. Przepis na granolę mam od dwóch lat i jakoś nigdy nie mogłam się do niej przybrać. Przepis Nigelli był gwarancją iż będzie smaczna. I tak też jest. Granola czekoladowa jest wyśmienita, bardzo chrupiąca a orzechy jeszcze to potęgują. Ja do części już wymieszanej granoli - tej mniejszej dodałam suszonej żurawiny. Piekłam ją w dwóch blaszkach a wcześniej podzieliłam ją na dwie części (jedna część to 1/3 objetości). Obie wersje smakuja nam bardzo - są o niebo lepsze niż gotowe ze sklepu. Granolę można jeść z mlekiem, jogurtem czy samą wyjadać z pojemnika. Każda forma jest smakowita. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne