Granola czekoladowa Nigelli


Składniki:

Granola czekoladowa Nigelli 45 dkg płatków owsianych
17,5 dkg pestek słonecznika
10 dkg białego sezamu
10 dkg musu jabłkowego plus 2 łyżki- ja dałam smazone jabłka z cynamonem i wanilią
2,5 dkg kakao
10 dkg miodu
12,5 dkg syropu kukurydzianego lub klonowego - ja dałam pół na pół miód z golden syrup
30 dkg orzeszków ziemnych
2 łyżki oliwy
1/2-3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soli


Sposób przygotowania:

W misce układamy kolejno wszytskie składniki granoli. Dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy od 40 minut do 1 godziny w temperaturze 150-170'C mieszając co 10 minut. Studzimy w ciepłym piekarniku.

Upieczoną granolę przechwujemy w szczelnym pojemniku.



Przepis na granolę mam od dwóch lat i jakoś nigdy nie mogłam się do niej przybrać. Przepis Nigelli był gwarancją iż będzie smaczna. I tak też jest.

Granola czekoladowa jest wyśmienita, bardzo chrupiąca a orzechy jeszcze to potęgują.

Ja do części już wymieszanej granoli - tej mniejszej dodałam suszonej żurawiny. Piekłam ją w dwóch blaszkach a wcześniej podzieliłam ją na dwie części (jedna część to 1/3 objetości).

Obie wersje smakuja nam bardzo - są o niebo lepsze niż gotowe ze sklepu.
Granolę można jeść z mlekiem, jogurtem czy samą wyjadać z pojemnika. Każda forma jest smakowita.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne