Pieczony udziec z indyka z cebulą, jałowcem i gożdzikamiSkładniki: 1 udziec z indyka 2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżki czerwonej czubrycy 2 łyżki papryki słodkiej 1-2 łyżki oleju 1 cebula 7 ziaren jałowca 5 całych gożdzików |
Sposób przygotowania: Z udźca usuwamy skórę i nacieramy przyprawami. Wkładamy do miski i dodajemy cebule pokrojoną w talarki, jałowiec i gożdziki. Polewamy olejem i wszytsko dokładnie mieszamy bo nasza marynata pokryła mięso z każdej strony. Wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia całą zawartośc miski przekładamy do brytfanki. Przykrywamy z góry folią spożywczą. Piekarnik nagrzewamy do 170'C i wkładamy mięso. Pieczemy 45 minut pod przykryciem - po tym czasie zdejmujemy folię i obracamy udziec. Pieczemy kolejne 30-45 minut. Udziec z indyka ma tą zaletę, że doskonale nadaje się na obiad ale gdy nam zostanie kawałek to możemy też go zjeść na kanapce z żurawiną czy chrzanem. Ja od czasu do czasu kupuję i właśnie piekę - wcześniej go marynuję ale za każdym razem wymyślam inną marynatę. Nam bardzo smakuje więc może i Wam też przypadnie do gustu. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne