Pieczony udziec z indyka z cebulą, jałowcem i gożdzikami


Składniki:

1 udziec z indyka
2 łyżeczki granulowanego czosnku
2 łyżki czerwonej czubrycy
2 łyżki papryki słodkiej
1-2 łyżki oleju
1 cebula
7 ziaren jałowca
5 całych gożdzików


Sposób przygotowania:

Z udźca usuwamy skórę i nacieramy przyprawami. Wkładamy do miski i dodajemy cebule pokrojoną w talarki, jałowiec i gożdziki.
Polewamy olejem i wszytsko dokładnie mieszamy bo nasza marynata pokryła mięso z każdej strony.

Wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia całą zawartośc miski przekładamy do brytfanki. Przykrywamy z góry folią spożywczą.

Piekarnik nagrzewamy do 170'C i wkładamy mięso. Pieczemy 45 minut pod przykryciem - po tym czasie zdejmujemy folię i obracamy udziec. Pieczemy kolejne 30-45 minut.



Udziec z indyka ma tą zaletę, że doskonale nadaje się na obiad ale gdy nam zostanie kawałek to możemy też go zjeść na kanapce z żurawiną czy chrzanem.

Ja od czasu do czasu kupuję i właśnie piekę - wcześniej go marynuję ale za każdym razem wymyślam inną marynatę.
Nam bardzo smakuje więc może i Wam też przypadnie do gustu.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne