Pszenny chleb z orzechamiSkładniki: ![]() 2 łyżeczki soli 10g świeżych drożdzy 10 dkg orzechów włoskich 270 ml wody 270 ml mleka |
Sposób przygotowania: Drożdze rozpuszczamy w wodzie lub mleku. W misce mieszamy suche składniki z orzechami. Wlewamy mleko oraz wodę i mieszamy łyżką około 30 sekund. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12-18 godzin. Po tym czasie składamy chleb na pół i teraz albo pieczemy w garnku lub tak jak ja w blaszcze. Wtedy to smarujemy blaszkę cienko olejem i wkładamy do niej chleb. Zostawiamy do wyoścnięcia na około godzinę. Wkładamy do nagrzanego do 230'C piekarnika razem z ramekinem napełnionym wodą. Pieczemy 10 minut a po tym czasie zmiejszamy temperaturę do 210'C i dopiekamy kolejne 25-40 minut. Albo jeżeli wolicie piec w garnku to wkładamy garnek z pokrywką do zimnego piekarnika i nagrzewamy przez pół godziny w tem,peraturze 230'C. Ciasto złożone na pół przekładamy do koszyka do wyrastania lub do miski. Po nagrzaniu się garnka przekładamy chleb do garnka, przykrywamy pokrywką i pieczemy 20 minut. po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb kolejne 20-25 minut. Upieczony chleb stukany w spód wydaje głuchy dżwięk. Zauroczyło mnie zdjęcie na blogu Liski www.pracowniawypiekow.blogspot.com. Miał to być chleb z piwem ale niestety piwa u mie w domu nie było więc zwiększyłam ilość wody - w oryginalnym ptrzepisie było 60 ml ciemnego piwa i 210 ml wody i zrobiłam pyszny chleb z orzechami. To kolejny dowód na to iż przepisy Liski zawsze ale to zawsze się sprawdzają. Orzechy bardzo przyjemnie chrupią - ja jadłam chlebek z szynką parmeńską i serkiem korycińskim z czarnuszką. Ser koryciński to specjalnośc podlasia - coraz bardziej popularny w innych regionach Polski. Wiem, że producenci starali się o certyfikat Unii Europejskiej na produkowane tylko tutaj sery korycińskie. Jest bardzo dużo rodzajów: zwykłe solone bardziej lub mniej, z dodatkeim ziół, czosnku a ostatnio moim ulubionym jest ser koryciński z czarnuszką. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne