Pszenny chleb z orzechami


Składniki:

Pszenny chleb z orzechami 60 dkg mąki
2 łyżeczki soli
10g świeżych drożdzy
10 dkg orzechów włoskich
270 ml wody
270 ml mleka


Sposób przygotowania:

Drożdze rozpuszczamy w wodzie lub mleku. W misce mieszamy suche składniki z orzechami.

Wlewamy mleko oraz wodę i mieszamy łyżką około 30 sekund. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12-18 godzin.

Po tym czasie składamy chleb na pół i teraz albo pieczemy w garnku lub tak jak ja w blaszcze. Wtedy to smarujemy blaszkę cienko olejem i wkładamy do niej chleb. Zostawiamy do wyoścnięcia na około godzinę.

Wkładamy do nagrzanego do 230'C piekarnika razem z ramekinem napełnionym wodą. Pieczemy 10 minut a po tym czasie zmiejszamy temperaturę do 210'C i dopiekamy kolejne 25-40 minut.

Albo jeżeli wolicie piec w garnku to wkładamy garnek z pokrywką do zimnego piekarnika i nagrzewamy przez pół godziny w tem,peraturze 230'C. Ciasto złożone na pół przekładamy do koszyka do wyrastania lub do miski.

Po nagrzaniu się garnka przekładamy chleb do garnka, przykrywamy pokrywką i pieczemy 20 minut. po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb kolejne 20-25 minut.

Upieczony chleb stukany w spód wydaje głuchy dżwięk.



Zauroczyło mnie zdjęcie na blogu Liski www.pracowniawypiekow.blogspot.com. Miał to być chleb z piwem ale niestety piwa u mie w domu nie było więc zwiększyłam ilość wody - w oryginalnym ptrzepisie było 60 ml ciemnego piwa i 210 ml wody i zrobiłam pyszny chleb z orzechami.

To kolejny dowód na to iż przepisy Liski zawsze ale to zawsze się sprawdzają. Orzechy bardzo przyjemnie chrupią - ja jadłam chlebek z szynką parmeńską i serkiem korycińskim z czarnuszką.

Ser koryciński to specjalnośc podlasia - coraz bardziej popularny w innych regionach Polski.

Wiem, że producenci starali się o certyfikat Unii Europejskiej na produkowane tylko tutaj sery korycińskie. Jest bardzo dużo rodzajów: zwykłe solone bardziej lub mniej, z dodatkeim ziół, czosnku a ostatnio moim ulubionym jest ser koryciński z czarnuszką.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne