Sałatka z kurzymi wątróbkami z dressingiem sherry lub balsamicznym


Składniki:

30 dkg wątróbki drobiowej
1 łyżka oliwy
paczka rucoli - dałam kapustę pekińską tak 1/3 średniej główki
1 łyżka octu z sherry - dałam ocet balsamico
1 łyżka syropu klonowego
odrobina soli
2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem
starty parmezan
2 łyzki musu jabłkowego


Sposób przygotowania:

Wątróbki oczyszczamy z błonek, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do miseczki i dodajemy do nich mus jabłkowy. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny.

Kapustę drobno kroimy i układamy na talerzach - ta porcja jest dla dwóch głodnych osób w sam raz na obiad.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy wątróbkę z musem jabłkowym. Mieszając dusimy ja około 5-7 minut. Pod koniec lekko solimy i posypujemy suszonymi pomidorami.

Przekładamy na kapustę a na patelni na której smażyliśmy wątróbkę mieszamy razem ocet balsamiczny oraz syrop klonowy. Powstanie nam pyszny dressing - mieszajcie energicznie lekko zeskrobując resztki które przywarły do patelni.

Dressingiem polewamy sałatkę a całość posypujemy startym parmezanem.



Pisałam już Wam kiedyś iz dostałam dwie książki Nigelli Lawson - jedną z nich jest "Nigella Ekspresowo".

Robiąc tą sałatkę wzorowałam się na przepisie z tej ksiązki, lekko pozamieniałam składniki gdyż nie mogłam kupić nigdzie rucoli.

Ale sałatka z zwykłą kapustą pekińską jest bardzo smaczna - dodałam od siebie mus jabłkowy, bo jakos lubię dodatek jabłka do wątróbki. Dzięki niemu watróbka wyszła bardzo delikatna w smaku a pomidorki i parmezan dodały sałatce lekkiej pikanteri.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne