Sałatka z kurzymi wątróbkami z dressingiem sherry lub balsamicznymSkładniki: 30 dkg wątróbki drobiowej 1 łyżka oliwy paczka rucoli - dałam kapustę pekińską tak 1/3 średniej główki 1 łyżka octu z sherry - dałam ocet balsamico 1 łyżka syropu klonowego odrobina soli 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem starty parmezan 2 łyzki musu jabłkowego |
Sposób przygotowania: Wątróbki oczyszczamy z błonek, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do miseczki i dodajemy do nich mus jabłkowy. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Kapustę drobno kroimy i układamy na talerzach - ta porcja jest dla dwóch głodnych osób w sam raz na obiad. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy wątróbkę z musem jabłkowym. Mieszając dusimy ja około 5-7 minut. Pod koniec lekko solimy i posypujemy suszonymi pomidorami. Przekładamy na kapustę a na patelni na której smażyliśmy wątróbkę mieszamy razem ocet balsamiczny oraz syrop klonowy. Powstanie nam pyszny dressing - mieszajcie energicznie lekko zeskrobując resztki które przywarły do patelni. Dressingiem polewamy sałatkę a całość posypujemy startym parmezanem. Pisałam już Wam kiedyś iz dostałam dwie książki Nigelli Lawson - jedną z nich jest "Nigella Ekspresowo". Robiąc tą sałatkę wzorowałam się na przepisie z tej ksiązki, lekko pozamieniałam składniki gdyż nie mogłam kupić nigdzie rucoli. Ale sałatka z zwykłą kapustą pekińską jest bardzo smaczna - dodałam od siebie mus jabłkowy, bo jakos lubię dodatek jabłka do wątróbki. Dzięki niemu watróbka wyszła bardzo delikatna w smaku a pomidorki i parmezan dodały sałatce lekkiej pikanteri. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne