Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową Weekendowa Piekarnia 57Składniki: ![]() 1 jajko 50 g jogurtu - dałam z czerwonych pomarańczy 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy - zamiast wody dałam 1 łyżkę ekstraktu pomarańczowego i łyżkę skórki startej z pomarańczy 1 łyżeczka soku z cytryny - dałam 1 łyżeczkę ekstratku cytrynowego 20 g cukru chlust ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki soli 20 g masła - roztopionego 350 g mąki pszennej typ 450 1 łyżeczka drożdży instant - dałam 10 świeżych |
Sposób przygotowania: W misce robota połączyłam mąkę, sól, cukier i skórkę z pomarańczy. Mleko lekko podgrzałam i wkruszyłam do niego drożdze - odstawiłam dosłownie na chwilę. W miseczce połaczyłam jajko z jogurtem oraz ekstraktami - wszytkoe lekko roztrzepałam. Dodałam letnie masło. Teraz dodajemy wszytstkie składniki do mąki i wyrabiamy ciasto - będzie lśniące i nie klejące się do rąk. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Formujemy dowolny kształ bochenka lub robimy bułeczki - ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Ja dodatkowo posmarowałam brioszki mlekiem z odrobina cukru oraz posypałam płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200'C przez 15-25 minut. Gospodyni tego wydania Weekendowej Piekarni Tilianara z blogu www.kuchniaszczescia.blogspot.com... zaproponowała cudownie zapowiadającą się bioszkę. Już od samego czytania chciało się jej skosztowac i o mały włos bym prezgapiła to wydanie WP. Ale mam nadzieję, ze Margotka zaliczy mi to poniedziałkowe pieczenie :) Brioszka jest tak pyszna, że brakuje słów by mi to opisać - aromaty wspaniale sie uzupełniają. Wspaniała do jedzenia z masełkiem czy dżemem, a nawet tak do łapki bez niczego. Dziękuję Tili za otwarcie nam swoich progów a Margot za ideę Weekendowej Piekarni. I muszę się tutaj pochwalić - mój zakwas żytni aż rwie się do pieczenia. Został nazwany Hektor :) i już nie mogę się doczekac pierwszego chleba jakiego upiekę z jego udziałem. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne