Sałatka z kurczakiem satay, kolorowymi paprykami , kiełkami lucerny i żurawiną


Składniki:

1 garść mixu sałat
1 łodyga selera naciowego
2 łyżki kiełków lucerny
papryka zielone, czerwona i żółta - ja dałam po 5 pasków
1/4 avocado
3 łyżki prażonego słonecznika
3 łyżki suszonej żurawiny
ser ricotta - ile lubicie ja dałam około 5 dkg pokrojonego w kostkę
filet z kurczaka
1 łyżka sosu sojowego
2 plasterki świeżego imbiru
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka łagodnego curry żółtego
1/2 buletki sosu satay
oliwa z suszonymi pomidorami - sama zrobiłam



Sposób przygotowania:

Fileta z kurczaka kroimy w kostkę o boku około 1 cm. Przekładamy do miseczki i dodajemy sos sojowy, drobno posiekany imbir, cukier i żółte curry. Mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

Po tym czasie smażymy na patelni na łyżce oleju. W czasie gdy kurczak się nam smaży przygotowujemy resztę składników sałatki.

Mix sałat wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną paprykę, seler naciowy pokrojony w plasterki, kiełki, avocado i ser ricotte pokrojone w kostkę. Posypujemy całość żurawiną i prażonym słonecznikiem. Mieszamy.

Gdy kurczak jest już usmażony dodajemy do niego sos satay i chwilę podgrzewamy.

Sałatę z dodatkami skrapiamy oliwą z suszonymi pomidorami. Układamay na górze kawałki kurczaka i polewamy ciepłym sosem - mieszamy by sos połączył się z oliwą.



Przyznam się bez bicia wczoraj miałam dzień gdy znajdowałam różne ciekawe lub mniej ciekawe rzeczy.
Z jednej takiej rzeczy powstało smoothie z poziomkami.

Drugą rzeczą którą znalazłam był sos satay :)Postanowiłam zrobic kurczaka z tymże sosem - pamiętam ten jego orechowo-słodki smak. Moim dwóm mężczyznom zrobiłam klasycznie z papryką i fasolką szparagową podane na ryżu.

Ale sobie - sobie zaserwowałam sałatkę z mixu sałat z kiełkami które sama wyhodowałam :).

Sałatka wyszła smaczna - ale tak sobie myślę iż nastepnym razem muszę jakiś sosik wymyślić, bo ten był smaczny ale coś mu brakowało.
Żurawina nadała jej dodatkowej słodyczy i wspaniale współgrała z kurczakiem satay.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne