Puszyste bułeczki z makiem i cebuląSkładniki: ZACZYN: 10 dkg mąki pszennej 65 g wody 1/8 łyżeczki drożdży instant 32 dkg mąki pszennej 15 dkg wody - dałam mleko 1 łyżeczka drożdży suszonych instant 1 jajko 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżki cukru 60 g masła 20 g mleka w proszku - nie dałam 1 średniej wielkości cebula - drobno pokrojona i zeszklona na maśle 1 łyżka maku |
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zaczynu mieszamy razem i odstawiamy na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej. Następnego dnia dodajemy do zaczyny pozostałe składniki. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę do podwojenia objetości. Dzielimy na 9 porcji i formujemy bułeczki. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - rosną dość mocno. Odstawiamy do ponownego wyrastania na około godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 190'C. Bułeczki smarujemy mlekiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Studzimy na kuchennej kratce. Przeszukując blog Liski www.pracowaniawypiekow.blogspot.co... natknełam się na takie puszyste bułeczki z makiem i cebulą. Powiem Wam nie mogałam sobie wyobrazić ich smaku więc zrobiłam. Bułeczki są jak nazwa wskazuje bardzo puszyste, a mak i cebula wbrew moim obawom współgrają idealnie. Wyśmienicie smakują z wędliną czy serem. Lisko bardzo ale to bardzo dziękuję za to, że poprostu jesteś. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne