Puszyste bułeczki z makiem i cebulą


Składniki:

ZACZYN:
10 dkg mąki pszennej
65 g wody
1/8 łyżeczki drożdży instant

32 dkg mąki pszennej
15 dkg wody - dałam mleko
1 łyżeczka drożdży suszonych instant
1 jajko
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru
60 g masła
20 g mleka w proszku - nie dałam
1 średniej wielkości cebula - drobno pokrojona i zeszklona na maśle
1 łyżka maku


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zaczynu mieszamy razem i odstawiamy na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.

Następnego dnia dodajemy do zaczyny pozostałe składniki. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę do podwojenia objetości.

Dzielimy na 9 porcji i formujemy bułeczki. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - rosną dość mocno. Odstawiamy do ponownego wyrastania na około godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 190'C.
Bułeczki smarujemy mlekiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut.
Studzimy na kuchennej kratce.



Przeszukując blog Liski www.pracowaniawypiekow.blogspot.co... natknełam się na takie puszyste bułeczki z makiem i cebulą. Powiem Wam nie mogałam sobie wyobrazić ich smaku więc zrobiłam.

Bułeczki są jak nazwa wskazuje bardzo puszyste, a mak i cebula wbrew moim obawom współgrają idealnie.
Wyśmienicie smakują z wędliną czy serem.

Lisko bardzo ale to bardzo dziękuję za to, że poprostu jesteś.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne