Bułeczki z czekoladą i kokosem Weekendowa Piekarnia 58Składniki: ![]() 12 g drożdży suchych lub 24 g świeżych - użyłam świeże 185 ml letniego mleka 85 g masła roślinnego - dałam zwykłe masło 5 łyżeczek cukru - dałam 7 łyżek 2 jajka 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 rządki czekolady (6-8 kostek)- dałam 8 kostek czekolady mlecznej jajko do smarowania |
Sposób przygotowania: W misce miksera łączymy mąkę, 6 łyżek cukru, sól, drobno posiekaną czekoladę oraz wiórki kokosowe. Masło roztapiamy i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy i rozpusczamy wnim świeże drożdze z łyżką cukru. Odstawiamy na chwilę aż zacznie bąbelkować. Do suchych składników dodajemy rozczyn i masło. Wbijamy jajka w temperaturze pokojowej. Wyrabiamy gładkie, puszyste i lśniące ciasto. Lekko smarujemy olejem i przykrywając ściereczką odstawiamy na godzinę do wyrastania. Po tym czasie chwilę wyrabiamy i przystępujemy do formowania bułeczek. Ja robiłam okrągłe - wyszło mi ich 12. Ponownie odsatawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem. Nagrzewamy piekarnik do 190'C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy 15 minut. Studzimy na kratce. Weekendowa Piekarnia jest jak nałóg - jak już zaczniesz to nie możesz przestać. Ale niby dlaczego miałabym to robić :) Tym razem gospodynią została Paulina z blogu www.chlebek.tv... i już czytając Jej propozycję wiedziałam, że się skuszę. Bułeczki wyszły tak pyszne, że już ich nie ma :) A z kakao smakowały wyśmienicie. Nie za słodkie, proste w wykonaniu - bułeczki są rewelacyjne poprostu. Paulinko dziękuję za wspaniały przepis a Margotce za patronat Weekendowej Piekarni. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne