Bułeczki z czekoladą i kokosem Weekendowa Piekarnia 58


Składniki:

57 dkg mąki pszennej
12 g drożdży suchych lub 24 g świeżych - użyłam świeże
185 ml letniego mleka
85 g masła roślinnego - dałam zwykłe masło
5 łyżeczek cukru - dałam 7 łyżek
2 jajka
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 rządki czekolady (6-8 kostek)- dałam 8 kostek czekolady mlecznej
jajko do smarowania


Sposób przygotowania:

W misce miksera łączymy mąkę, 6 łyżek cukru, sól, drobno posiekaną czekoladę oraz wiórki kokosowe.

Masło roztapiamy i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy i rozpusczamy wnim świeże drożdze z łyżką cukru. Odstawiamy na chwilę aż zacznie bąbelkować.

Do suchych składników dodajemy rozczyn i masło. Wbijamy jajka w temperaturze pokojowej. Wyrabiamy gładkie, puszyste i lśniące ciasto. Lekko smarujemy olejem i przykrywając ściereczką odstawiamy na godzinę do wyrastania.

Po tym czasie chwilę wyrabiamy i przystępujemy do formowania bułeczek. Ja robiłam okrągłe - wyszło mi ich 12.
Ponownie odsatawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.

Nagrzewamy piekarnik do 190'C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy 15 minut. Studzimy na kratce.



Weekendowa Piekarnia jest jak nałóg - jak już zaczniesz to nie możesz przestać. Ale niby dlaczego miałabym to robić :)

Tym razem gospodynią została Paulina z blogu www.chlebek.tv... i już czytając Jej propozycję wiedziałam, że się skuszę.

Bułeczki wyszły tak pyszne, że już ich nie ma :) A z kakao smakowały wyśmienicie. Nie za słodkie, proste w wykonaniu - bułeczki są rewelacyjne poprostu.

Paulinko dziękuję za wspaniały przepis a Margotce za patronat Weekendowej Piekarni.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne