Drożdzowa szachownica Weekendowa Piekarnia 59Składniki: 30 g drożdży 5 łyżek cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka 1 jajko szczypta soli 1,5 szklanki m±ki + 3 łyżki 3 łyżki kakao 6 łyżek ¶mietanki kremówki |
Sposób przygotowania: Drożdże mieszamy z łyżk± cukru - ja odstawiłam na chwile do rozpuszczenia się drożdzy. Dodajemy mleko oraz pozostały cukier, jajko i sól. Dokładnie mieszamy. Do miski miksera przesiewamy m±kę i wlewamy do niej płynne składniki. Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut. Dzielimy na dwie czę¶ci - do jednej dodajemy 3 łyżki kakao rozmieszane z 3 łyżkami kremówki a do drugiej 3 łyżki m±ki i 3 łyżki ¶mietanki kremówki. Wyrabiamy ponownie. Przykrywamy oba ciasta ¶ciereczk± i odsatawiamy na 1,5-2 godziny do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce. Dzielimy jasne i ciemne ciasto na tak± sam± ilo¶c porcji - u mnie wyszło po 10 porcji. Ja formowałam wałeczki i zwijałam jasny z ciemnym robi±c z nich bułeczki. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieceznia. Ale można też zrobić tak jak poleca Andzia - formować kuleczki i układać je naprzemiennie w wysmarowanej masłem i posypanej bułk± tart± małej formie. Przykrywamy bułeczki i odstawiamy ponownie do wyrastania na około 45 minut. Wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut. Kolejn± Weekendow± Piekarnię poprowadziła Andzia z blogu http://wwwpysznejedzonko.blox.pl... i zaproponowała szachownicę drożdzow±. Ja lekko zmieniłam efekt wykończenia i tak powstały moje czarno-białe ¶limaczko-bułeczki. Tylko dodałam dodatkowo do jasnego ciasta makę i kremówkę - zreszt± bardzo się ucieszyłam gdy przeczytałam, iż Margotka tak radziła. Nie jest ze mnie taka zła piekarka skoro sama też na to wpadłam :) A co do bułeczek s± bardzo smaczne - szkoda tylko, że wyszło mi ich tylko 10 bo już ich nie ma :( Ciasto jest łatwe w obróbce i formowaniu, ładnie wyrasta. Minimum pracy a efekt wspaniały. Andziu dziękuję za przepis a Margot - standarcik :) dzięks za Piekarnię. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne