Drożdzowa szachownica Weekendowa Piekarnia 59


Składniki:

30 g drożdży
5 łyżek cukru
1/3 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
szczypta soli
1,5 szklanki m±ki + 3 łyżki
3 łyżki kakao
6 łyżek ¶mietanki kremówki


Sposób przygotowania:

Drożdże mieszamy z łyżk± cukru - ja odstawiłam na chwile do rozpuszczenia się drożdzy. Dodajemy mleko oraz pozostały cukier, jajko i sól. Dokładnie mieszamy.

Do miski miksera przesiewamy m±kę i wlewamy do niej płynne składniki. Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut.
Dzielimy na dwie czę¶ci - do jednej dodajemy 3 łyżki kakao rozmieszane z 3 łyżkami kremówki a do drugiej 3 łyżki m±ki i 3 łyżki ¶mietanki kremówki. Wyrabiamy ponownie.

Przykrywamy oba ciasta ¶ciereczk± i odsatawiamy na 1,5-2 godziny do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce.

Dzielimy jasne i ciemne ciasto na tak± sam± ilo¶c porcji - u mnie wyszło po 10 porcji.
Ja formowałam wałeczki i zwijałam jasny z ciemnym robi±c z nich bułeczki. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieceznia.
Ale można też zrobić tak jak poleca Andzia - formować kuleczki i układać je naprzemiennie w wysmarowanej masłem i posypanej bułk± tart± małej formie.

Przykrywamy bułeczki i odstawiamy ponownie do wyrastania na około 45 minut.

Wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut.



Kolejn± Weekendow± Piekarnię poprowadziła Andzia z blogu http://wwwpysznejedzonko.blox.pl... i zaproponowała szachownicę drożdzow±.

Ja lekko zmieniłam efekt wykończenia i tak powstały moje czarno-białe ¶limaczko-bułeczki.

Tylko dodałam dodatkowo do jasnego ciasta makę i kremówkę - zreszt± bardzo się ucieszyłam gdy przeczytałam, iż Margotka tak radziła. Nie jest ze mnie taka zła piekarka skoro sama też na to wpadłam :)

A co do bułeczek s± bardzo smaczne - szkoda tylko, że wyszło mi ich tylko 10 bo już ich nie ma :(
Ciasto jest łatwe w obróbce i formowaniu, ładnie wyrasta. Minimum pracy a efekt wspaniały.
Andziu dziękuję za przepis a Margot - standarcik :) dzięks za Piekarnię.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne