Sałatka z pieczonym kurczakiem i miętowym dressingiem


Składniki:

1 mała garść mixu sałat - jaki lubicie
1 mała garść rucoli
1 udko upieczone
5 pomidorków koktajlowych
1/2 łodygi selera naciowego
3 łyżki kukurydzy
7 oliwek nadziewanych papryką
3 łyżki suszonej żurawiny
po 3 paski papryki żółtej, czerwonej i zielonej
1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem

Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek z pieprzem i szałwią
2 łyżeczki Classic mint sauce - ja mam firmy Colman's


Sposób przygotowania:

Do dużej miski wrzucamy umyte i osuszone sałaty, dodajemy kukurydzę, oliwki - całe lub pokrojone na pół, żurawinę i posypujemy całość suszonymi pomidorami. Mieszamy.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, seler naciowy w plasterki a paprykę w kostkę. Wszytstkie pokrojone składniki dodajemy do miski z sałatami i ponownie delikatnie mieszamy.

W miseczce łączymy oliwę z oliwek z miętowym sosem.
Obieramy mięso z udka i rwiemy na mniejsze kawałki. Kilka zostawiamy a pozostałe dodajemy do sałatki którą polewamy dressingiem. Teraz dokładnie ją mieszamy i przekładamy do miseczek.
Na górze sałatki układamy odłożone kawałki kurczaka.



Odkąd w zeszłym roku spróbowałam tego sosu u mojej mamy poprostu się w nim zakochałam. Jest przepyszny, lekko kwaśny ale i zarazem słodki od świeżej mięty.

Jest wręcz idelany do wszelkiego rodzaju dresssingów czy to jako główny składnik czy dodatek.

Z podanej ilości składników otrzymałam dwie porcje sałatki - ja jedną zjadłam na obiad. Sałatka jest smaczna i to bardzo, możecie do niej użyć mięsa z rosołu ale także innego jego rodzaju - wołowiny lub wieprzowiny.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne