Sałatka z pieczonym kurczakiem i miętowym dressingiemSkładniki: 1 mała garść mixu sałat - jaki lubicie 1 mała garść rucoli 1 udko upieczone 5 pomidorków koktajlowych 1/2 łodygi selera naciowego 3 łyżki kukurydzy 7 oliwek nadziewanych papryką 3 łyżki suszonej żurawiny po 3 paski papryki żółtej, czerwonej i zielonej 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem Dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek z pieprzem i szałwią 2 łyżeczki Classic mint sauce - ja mam firmy Colman's |
Sposób przygotowania: Do dużej miski wrzucamy umyte i osuszone sałaty, dodajemy kukurydzę, oliwki - całe lub pokrojone na pół, żurawinę i posypujemy całość suszonymi pomidorami. Mieszamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, seler naciowy w plasterki a paprykę w kostkę. Wszytstkie pokrojone składniki dodajemy do miski z sałatami i ponownie delikatnie mieszamy. W miseczce łączymy oliwę z oliwek z miętowym sosem. Obieramy mięso z udka i rwiemy na mniejsze kawałki. Kilka zostawiamy a pozostałe dodajemy do sałatki którą polewamy dressingiem. Teraz dokładnie ją mieszamy i przekładamy do miseczek. Na górze sałatki układamy odłożone kawałki kurczaka. Odkąd w zeszłym roku spróbowałam tego sosu u mojej mamy poprostu się w nim zakochałam. Jest przepyszny, lekko kwaśny ale i zarazem słodki od świeżej mięty. Jest wręcz idelany do wszelkiego rodzaju dresssingów czy to jako główny składnik czy dodatek. Z podanej ilości składników otrzymałam dwie porcje sałatki - ja jedną zjadłam na obiad. Sałatka jest smaczna i to bardzo, możecie do niej użyć mięsa z rosołu ale także innego jego rodzaju - wołowiny lub wieprzowiny. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne