Chleb na zakwasie z ziarnami - Sourdough Seed Bread


Składniki:

Chleb na zakwasie z ziarnami - Sourdough Seed Bread Zaczyn:
138 g mąki pszennej chlebowej
3/4 szklanki wody - 170 g
2 łyżki aktywnego zakwasu - dałam zakwas żytni

Namaczanka:
60 g ziaren siemienia lnianego
3/4 szklanki wody -170 g

Ciasto właściwie:
697 g mąki pszennej chlebowej
73 g mąki żytniej razowej
108 g ziaren słonecznika
54 g ziaren sezamu
320 g wody
1 łyżka i 1/2 łyżeczki soli
zaczyn - całość minus 2 łyżki
namaczanka


Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu mieszamy razem, przykrywamy folią i odstawiamy na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.
Siemię lniane mieszamy z wodą, przykrywamy folią i odstawiamy na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.

Ziarna słonecznika i sezamu prażymy przez 6 minut w temperaturze 190'C. Studzimy.

Wszystkie składniki ciasta chlebowego umieszczamy w misce, mieszamy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.

Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 2 i 1/2 godziny do fermentacji. Ciasto składamy dwukrotnie po 50 minutach wyrastania.

Po tym czasie ciasto lekko odgazowujemy i dzielimy na dwie części. Z obu części formujemy bochenki podłużne lub okrągłe, umieszczamy w koszykach złaczeniami do góry.
Ja przełożyłam ciasto do dwóch keksówek wysmarowanych olejem i posypanymi otrębami żytnimi. Przykrywamy folią i zostawiamy do ponownej fermentacji - do podwojenie objętości.

Wyrośnięte nacinamy lub nie wkładamy do rozgrzanego do 230'C piekarnika i pieczemy z parą przez 45 minut.
Studzimy na kratce.



Przepis ten pochodzi z książki "Bread" Jeffrey'a Hamelmana a wypatrzyłam go u Polki z blogu www.table-table.blogspot.com. Odkąd mam zakwas lista chlebów do upieczenia ciągle się wydłuża.

Ten musiałam zrobić jako jeden z pierwszych - uwielbiam chlebki z ziarnami. Chleb wyszedł przepyszny, z chrupiącą skórką o miąższu z delikatnymi dziurkami.

Doskonale pasuje do wędliny czy serów ale ja jadłam go samego z masłem lub dżemem dyniowym z pomarańczą.

To jeden z moich faworytów jeżeli chodzi o chleby.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne