Chleb na zakwasie z ziarnami - Sourdough Seed BreadSkładniki: Zaczyn: 138 g mąki pszennej chlebowej 3/4 szklanki wody - 170 g 2 łyżki aktywnego zakwasu - dałam zakwas żytni Namaczanka: 60 g ziaren siemienia lnianego 3/4 szklanki wody -170 g Ciasto właściwie: 697 g mąki pszennej chlebowej 73 g mąki żytniej razowej 108 g ziaren słonecznika 54 g ziaren sezamu 320 g wody 1 łyżka i 1/2 łyżeczki soli zaczyn - całość minus 2 łyżki namaczanka |
Sposób przygotowania: Składniki zaczynu mieszamy razem, przykrywamy folią i odstawiamy na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej. Siemię lniane mieszamy z wodą, przykrywamy folią i odstawiamy na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej. Ziarna słonecznika i sezamu prażymy przez 6 minut w temperaturze 190'C. Studzimy. Wszystkie składniki ciasta chlebowego umieszczamy w misce, mieszamy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 2 i 1/2 godziny do fermentacji. Ciasto składamy dwukrotnie po 50 minutach wyrastania. Po tym czasie ciasto lekko odgazowujemy i dzielimy na dwie części. Z obu części formujemy bochenki podłużne lub okrągłe, umieszczamy w koszykach złaczeniami do góry. Ja przełożyłam ciasto do dwóch keksówek wysmarowanych olejem i posypanymi otrębami żytnimi. Przykrywamy folią i zostawiamy do ponownej fermentacji - do podwojenie objętości. Wyrośnięte nacinamy lub nie wkładamy do rozgrzanego do 230'C piekarnika i pieczemy z parą przez 45 minut. Studzimy na kratce. Przepis ten pochodzi z książki "Bread" Jeffrey'a Hamelmana a wypatrzyłam go u Polki z blogu www.table-table.blogspot.com. Odkąd mam zakwas lista chlebów do upieczenia ciągle się wydłuża. Ten musiałam zrobić jako jeden z pierwszych - uwielbiam chlebki z ziarnami. Chleb wyszedł przepyszny, z chrupiącą skórką o miąższu z delikatnymi dziurkami. Doskonale pasuje do wędliny czy serów ale ja jadłam go samego z masłem lub dżemem dyniowym z pomarańczą. To jeden z moich faworytów jeżeli chodzi o chleby. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne