Tortilla


Składniki:

Tortilla 1/2 litra mleka
5 dkg masła
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
około 1/2 kilograma m±ki (tyle ile zabierze ciasto) - ja dodałam około 20 dkg m±ki pełnoziarniostej lubelli a resztę zwykłej m±ki


Sposób przygotowania:

w garnuszku podgrzewamy mleko z masłem aż się rozpu¶ci. Do ciepłego mleka dodajemy sól oraz preoszek do pieczenia - mleko będzie się pieniło.

Stopniowo dodajemy m±kę aż powstanie gęste ciasto - ja robiłam to w mikserze. Wyrac=biamy by było gładkie i nie kleiło się do r±k.

Odstawiamy na 30 minut przykryte ¶ciereczk± by odpoczeło. Po tym czasie cisto dzielimy na 12 kulek i ponownie odstawiamy na 30 minut przykryte ¶ciereczk±.

Każd± porcję ciasta wałkujemy cienko i smażymy na suchej patelni z każdej strony około 20 sekund - patelnia musi być bardzo gor±ca. Placki zaczn± się ładnie wybrzuszać.

Usmażone wcze¶niej tortille można przechowywać zawinięte w foliowy woreczek w lodówce, a przed samym użyciem podgrzać przez kilka sekund na suchej patelni. Dzięki temu odzyskuj± ¶wieżo¶ć i elastyczno¶ć.



Miałam ochotę na tortille i przyznam się Wam, że zawsze j± kupowałam. Ale tym razem postanowiłam je zrobić sama. Chwila przed komputerem i na blogu Komarki www.everycakeyoubake.blogspot.com... znalazłam przepis. Wiedziałam, że to jest gwarancj± sukcesu.

Tortille wyszły rewelacyjne, wcale się nie dziwię deklaracji Komarki iż nie kupuje już tych ze sklepu - ja też więcej nie kupię.

Zjedli¶my je z mięsem z indyka pokrojonym w paseczki i doprawionym przypraw± do kebabu, warzywami, rucol± i polane sosem czosnkowym.

Tortille zgłaszam do akcji organizowanej przez Irenę i Andrzeja z blogu www.grumko.blox.pl... "Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk"


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne