Torcik marchewkowy Weekendowa Cukiernia 20


Składniki:

Torcik marchewkowy Weekendowa Cukiernia 20 Ciasto:
25 dkg mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dkg cukru - dałam 10 dkg
2 łyżki cukru z naturalną wanilią
40 dkg startej marchewki
1 płaska łyżeczka soli
3 łyżeczki cynamonu - dodatkowo dałam 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
200 ml oleju
4 jajka
10 dkg rodzynek

Masa serowa:
1/2 kg twarożku śmietankowego lub białego sera - dałam ricotte
10 dkg cukru pudru
20 dkg masła
kilka kropli esencji cytrynowej
skórka otarta z 1 cytryny

czekolada z chili - do posypania


Sposób przygotowania:

W misce miksera mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, cynamon i sól.
Wlewamy olej i ucierając mikserem, dodajemy do ciasta po jednym całym jajku. Chwilę całość miksujemy.

Dodajemy startą na drobnej tarce marchewkę i rodzynki. Dokładnie mieszamy - ja zrobiłam to już ręcznie.

Formę o średnicy 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam ciasto. Pieczemy około godzinę w temperaturze 170-180'C. Studzimy.

Masło roztapiamy i studzimy. W misce miksera łączymy ser z cukrem pudrem oraz skórką cytrynową. Miksujemy chwilę. Nie przerywając miksowania powolutku, cieniutkim strumieniem wlewamy masło. Dodajemy esencję na sam koniec miksowania.

Ciasto kroimy na pół. Masę serową podzieliłam na dwie części i przełożyłam torcik oraz posmarowałam nią górę ciasta. Posypałam startą czekoladą z chili.

Gotowy torcik wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.



Przyznam się Wam - nigdy jeszcze nie piekłam ciasta marchewkowego. Gdy zobaczyłam propozycje Goś z blogu www.sweet-art-sweet.blogspot.com... Gospodyni Weekendowej Cukierni wiedziałam co wybiorę.

Padło na torcik marchewkowy - wiodła mną czysta ciekawość i chęć poznania nowego smaku.

Torcik wyszedł bardzo smaczny, gdybym nie wiedziała, że zawiera w swoim składzie marchewkę nigdy bym tego nie zgadła. Ciasto jest z korzenną nutką, wilgotne a serek cytrynowy idealnie się komponuje z marchewką.

Tak sobie myślę, że ciasta z warzywami są przez Nas niedocenianie a szkoda bo przecież możemy połączyć przyjemne z pożytecznym - słodkie smaki które wywołują u Nas poczucie winy oraz warzywa dzięki którym ciasta wydają się choć troszkę zdrowsze :) Wiecie co mam na myśli :)

Dziękuję Goś za takie wspaniałe propozycje oraz Poleczce za patronat Weekendowej Cukierni.





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne