Chleb owsiany Piekarnia po godzinach 2Składniki: 375 g białej pszennej mąki chlebowej - dałam 200 g manitoby i 175 g mąki pszennej 600 125 g mąki pszennej razowej 83 g płatków owsianych 313 g wody o temperaturze 24'C 50 g mleka 33 g płynnego miodu 33 g oleju roślinnego 11 g soli 1 1/2 łyżeczki drożdży instant - dałam 13 g świeżych drożdzy |
Sposób przygotowania: Płatki owsiane zalewamy wodą i odstawiamy na 20 minut. Gdy zmiekną na tyle, że dadzą się rozgnieść w palcach dodajemy do nich pozostałe składniki. Zagniatamy średnio lużne ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 45 minut na kuchennym stole. Następnie wstawiamy na noc do lodówki i w ciągu kilku pierwszych godzin kilkakronie odgazowujemy. Nastęonego dnia po ogrzaniu w temperaturze pokojowej przez 1-2 godziny formujemy chleb. Układamy złączeniem do góry w koszyku rozrostowym. Można też uformować bułeczki odstawiając je na 20 minut a następnie posmarować wodą i obtoczyć w płatkach owsianych. Ja chleba nie smarowałam dodatkowo wodą i nie posypałam płatkami - przyznam się zapomniałam. Odstawiamy do ponownej fermentacji na 1-1,5 godziny - u mnie trwało to 1,5 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 240'C. Wkładamy chleb na 15 minut po czym zmiejszamy temperaturę do 220'C i dopiekamy 25-35 minut. Od tego roku ruszyła nowa wspaniała Piekarnia po godzinach - www.piekarniapogodzinach.blogspot.... . Prowadzą ja wspólnie Polka, Margotka i Tatter. Od niedawna zaczełam swoją przygodę z domowym wypiekiem pieczywa i każda forma dokształcania się jest dla mnie bezcenna. Niestety pierwsze pieczenie pod oczami Mistrzyń nie doszło do skutku gdyż byłam chora ale za drugie zabrałam się z wielką ochotą. Chleb wyszedł bardzo smaczny, idealnie słony i nie wiem dlaczego ale miał lekko miękką skórkę. Co do samego ciasta w formowaniu go nie miałam żadnego kłopotu, wyrastało ładnie i w lodówce i w koszu rozrostowym oraz bardzo ładnie trzymało nadany mu kaształt podczas pieczenia. Dziewczyny Dzięki :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne