Tatterowiec - chleb idealny


Składniki:

Tatterowiec - chleb idealny 400 g zakwasu żytniego razowego
150 ml wody - dolałam więcej w sumie około 230 ml
100 g m±ki żytniej razowej
300 g m±ki pszennej chlebowej zwyklej lub Manitoby - dałam Manitobe
1 łyżka soli morskiej
1 łyżeczka cukru demerara


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy w misce tak by się poł±czyły i odstawiamy na godzinę do wyro¶nięcia.

Ponownie mieszamy ciasto chlebowe - ale tym razem krótko. Formę do pieczenia smarujemy oliw± i wysypujemy otrebami żytnimi.
Przekładamy ciasto, wierzch smarujemy oliw± i przykrywamy naoliwiona foli± spożywcz±. Odstawiamy do ponownego wyro¶niecia - ma rosn±ć powoli, kilka godzin. Nie może przerosn±ć. U mnie chleb wyrastał 6 godzin.

Przed pieczeniem posypujemy czym lubimy - ja posypałam płatkami żytnimi. Foremkę z chlebem wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 200'C i pieczemy godzinę.

Gdy piekarnik osi±gnie temperaturę 200'C spryskujemy ¶cianki i sam chleb wod±. Dopiekamy - u mnie piekł się jeszcze 30 minut.



Tyle słyszałam o tym sławnym już chlebie Tatter z blogu www.piekarniatatter.blogspot.com... - celowo nadprodukowałam zakwasu bym mogła go upiec.

Chleb wyszedł idealny, mój m±ż stwierdził nawet, że jest genialny w smaku. I przyznam się mi także bardzo smakuje a najbardziej z samym masłem.

Ciasto chlebowe pięknie rosło - zakwas Hektor pracował na pełnych obrotach.

Tatter oby¶ miała wiecej tak wspaniałych przepisów :)




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne