Chińska sałatka z makaronem sojowym i tuńczykiemSkładniki: 10 dkg makaronu sojowego 40 dkg mrożonej mieszanki chińskiej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 czerwonej papryki - ja nie dałam 1 ząbek czosnku 1 plaster świeżego korzenia imbiru Dressing: 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki białego octu winnego - dałam ocet japoński 2 łyżki oleju sól, pieprz |
Sposób przygotowania: Makaron zalewamy wrzatkiem, przykrywamy i odstawiamy pod przykryciem na trzy minuty. Po tym czsie odcedzamy i studzimy. Ja dodatkowo pociałam go nożyczkami na mniejsze kawałki. Mieszankę chińską dusimy na patelni na łyżce oleju - tak około 5-7 minut. minut. Czosnek przecisłam przez praskę a imbir ścieramy na drobnej tarce. Mieszamy oba z sosem sojowym, octem i olejem. Makaron dodajemy do warzyw i obsmażamy na silnym ogniu przez około minutę. Przekładamy do salaterki, zalewamy sosem i dobrze mieszamy. Lekko solimy i pieprzymy. Na wierzchu układamy kawałki tuńczyka odsączonego z zalewy. Ja posypałam dodatkowo sałatkę sezamem. Przepis na sałatkę bardzo mnie zaintrygował - lubie orientalne klimaty więc wiedziałam, że ją zrobię. Zrezygnowałam z papryki gdyż ostatnio nie za bardzo mi służy. Ogólnie sałatka mi smakowała ale zostało mi pół dresingu - uważam, ze wystarczyło by zrobienie go z połowy płynnych składników i dodanie ząbka czosnku i imbiru tyle co w przepisie. Dressing byłby wtedy bardziej wyrażny w smaku. I tak sobie myślę, że można by też usmażyć makaron w oleju i na środku dodać warzywa - robiłam tak z mięsem i smak był genilany. Makaron wspaniale chrupał. To kolejna propozycja Peli w Baru sałatkowym. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne