Chińska sałatka z makaronem sojowym i tuńczykiem


Składniki:

10 dkg makaronu sojowego
40 dkg mrożonej mieszanki chińskiej
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 czerwonej papryki - ja nie dałam
1 ząbek czosnku
1 plaster świeżego korzenia imbiru

Dressing:
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki białego octu winnego - dałam ocet japoński
2 łyżki oleju
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Makaron zalewamy wrzatkiem, przykrywamy i odstawiamy pod przykryciem na trzy minuty. Po tym czsie odcedzamy i studzimy. Ja dodatkowo pociałam go nożyczkami na mniejsze kawałki.

Mieszankę chińską dusimy na patelni na łyżce oleju - tak około 5-7 minut. minut.

Czosnek przecisłam przez praskę a imbir ścieramy na drobnej tarce. Mieszamy oba z sosem sojowym, octem i olejem.

Makaron dodajemy do warzyw i obsmażamy na silnym ogniu przez około minutę.
Przekładamy do salaterki, zalewamy sosem i dobrze mieszamy. Lekko solimy i pieprzymy.
Na wierzchu układamy kawałki tuńczyka odsączonego z zalewy. Ja posypałam dodatkowo sałatkę sezamem.



Przepis na sałatkę bardzo mnie zaintrygował - lubie orientalne klimaty więc wiedziałam, że ją zrobię.

Zrezygnowałam z papryki gdyż ostatnio nie za bardzo mi służy. Ogólnie sałatka mi smakowała ale zostało mi pół dresingu - uważam, ze wystarczyło by zrobienie go z połowy płynnych składników i dodanie ząbka czosnku i imbiru tyle co w przepisie. Dressing byłby wtedy bardziej wyrażny w smaku.

I tak sobie myślę, że można by też usmażyć makaron w oleju i na środku dodać warzywa - robiłam tak z mięsem i smak był genilany. Makaron wspaniale chrupał.

To kolejna propozycja Peli w Baru sałatkowym.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne