Graham na zakwasie


Składniki:

Graham na zakwasie Zaczyn:
70 g mąki pszennej typ 1850
70 g wody
30 g płynnego zakwasu pszennego hydracji około 125% - dałam żytni mój ma hyrdację 100% więc dołałm ciut do niego wody

Ciasto właściwe:
160 g mąki pszennej graham typ 1850
230 g mąki pszennej chlebowej - dałam mąkę pszenną typ 650 zawierającą 11g białka
230 g wody
8 g soli
cały zaczyn

ja dodałam dodatkowo 2 łyżki płatków gryczanych namoczonych w 4 łyżkach wody


Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej przygotowujemy zaczyn - mieszamy wodę z zakwasem na gładką masę. Dodajemy mąkę i łączymy na lużne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 12-14 godzin.

W miseczce zalewamy płatki gryczane wodą i odstawiamy także na 12 godzin.

Następnego dnia łączymy wszytskie składniki razem tak z trzy minuty. Ciasto będzie średnio lużne.
Dalej wyrabiamy ciasto chlebowe by gluten był średnio rozwinięty.

Formujemy kulę, wkładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem do fermentacji na około 2,5 godziny. Co 50 minut odgazowujemy ciasto - ropłaszczamy je, składamy na trzy i ponownie w poprzek na trzy.

Formujemy bochenek, wkładamy do przygotowanego koszyka i odstawiamy do wyrastania na około 2 do 2,5 godziny w temperaturze 23-24'C. U mnie chleb wyrastał dwie godziny na kaloryferze.

Nagrzewamy piekarnik do 230'C razem z blachą i przekładamy chleb na nagrzana blachę. Możecie go naciąc - ja tego nie zrobiłam. Pieczemy przez 40-45 minut.



Od dłuższego czasu chodził za mną chleb graham. Przeszukałam kilka blogów i u Gospodarnej Narzeczonej z blogu www.nakruchymspodzie.blogspot.com... znalazłam ten przepis który pochodzi z książki Jeffrey'a Hamelmana.

Nie wiem jak to się dzieje ale ostatnio jakoś podświadomie chyba wybieram właśnie przepisy Mistrza.

Chleb graham wyszedł bardzo smaczny, dodatek płatków gryczanych jest lekko wyczuwalny. Skórka bardzo chrupiąca a miąższ z super dziurkami.
Zajadałam go z serkiem ricotta i kiełkami lucerny - które sama wychodowałam o pochwalę się :)

Powiem Wam nie sądziłam, że domowe pieczenie chleba może byc tak wspaniałą zabawą i relaksem.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne