Pizza z kiełbasą, pieczarkami, porem i kukurydząSkładniki: spód na ciasto - zawsze robię wg. tego przepisu www.ewelosa.pl/?przepisy,25,06,w,0... 2 pieczarki 1 cebula 6 cm kawałek zielonego pora kiełbasa - ja dąłam podwawelską z 20 dkg 10 dkg sera żółtego 4 łyżki kukurydzy bazylia suszona 2 łyżki koncentratu pomidorowego rozmieszanego z łyżką wody |
Sposób przygotowania: Spód od pizzy wałkujemy na wielkość blachy jaką mamay - ja piekę na prostokątnej blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Z koncentratu rozmieszanego z wodą robimy sos doprawiając do bazylią i odrobiną soli. Smarujemy pizzę - pamiętajcie by zostawić brzeg nieposmarowany. Rozkładamy teraz dodatki - cebulę pokrojoną w piórka, por w cienkie talarki, pieczarki z plasterki i posypujemy to kukurydzą. Ja terza posypuję całość ziołami włoskimi lub bazylią wymieszaną z oregano. Układamy na plasterki kiełbasy pokrojone pod lekkim skosem i posypujemy całość startym serem żółtym. Wkładamy do nagrzanego do 200'c piekarnika i pieczemy około 25-35 minut. Podajemy z ketchupem lub sosem barbeque. Nie mogłam sobie odmówić by w Międzynarodowym Dniu Pizzy nad którym patronat objeła Nette7 z blogu www.fabrykasmaku.pl... nie zrobić tego wspaniałego przysmaku. To jedna z propozycji - przyznam się Wam jedliśmy pizzę kilka dni a nie wszytskie jednego dnia. Pizza jest bardzo dobra i to jest takie danie które można zrobić z takimi dodatkami które akurat mamy w domu. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne