Pizza z kiełbasą, pieczarkami, porem i kukurydzą


Składniki:

spód na ciasto - zawsze robię wg. tego przepisu
www.ewelosa.pl/?przepisy,25,06,w,0...

2 pieczarki
1 cebula
6 cm kawałek zielonego pora
kiełbasa - ja dąłam podwawelską z 20 dkg
10 dkg sera żółtego
4 łyżki kukurydzy
bazylia suszona
2 łyżki koncentratu pomidorowego rozmieszanego z łyżką wody


Sposób przygotowania:

Spód od pizzy wałkujemy na wielkość blachy jaką mamay - ja piekę na prostokątnej blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.

Z koncentratu rozmieszanego z wodą robimy sos doprawiając do bazylią i odrobiną soli. Smarujemy pizzę - pamiętajcie by zostawić brzeg nieposmarowany.

Rozkładamy teraz dodatki - cebulę pokrojoną w piórka, por w cienkie talarki, pieczarki z plasterki i posypujemy to kukurydzą. Ja terza posypuję całość ziołami włoskimi lub bazylią wymieszaną z oregano.

Układamy na plasterki kiełbasy pokrojone pod lekkim skosem i posypujemy całość startym serem żółtym.

Wkładamy do nagrzanego do 200'c piekarnika i pieczemy około 25-35 minut. Podajemy z ketchupem lub sosem barbeque.



Nie mogłam sobie odmówić by w Międzynarodowym Dniu Pizzy nad którym patronat objeła Nette7 z blogu www.fabrykasmaku.pl... nie zrobić tego wspaniałego przysmaku. To jedna z propozycji - przyznam się Wam jedliśmy pizzę kilka dni a nie wszytskie jednego dnia.

Pizza jest bardzo dobra i to jest takie danie które można zrobić z takimi dodatkami które akurat mamy w domu.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne