Pizza szpinakowa De luxeSkładniki: ![]() sos pomidorowy: 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oliwy truflowej 1 łyżka ziół - bazylia, oregano i tymianek 4 łyżki kukurydzy 8 plasterków boczku 8 plastreków salami w parmezanie 1 cebula kilkanaście oliwek zielonych 10 dkg sera żółtego mała kulka sera mozarelli 2 łyżki sera parmezan startego |
Sposób przygotowania: Na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto na pizzę. Wszystkie składniki sosu pomidorowego łaczymy w miseczce i rozsmarowujemy na spodzie. Ser żółty ścieramy na tarce. Około 1/3 ilości całego sera układamy teraz na sosie a na niego boczek, salami, cebulę, kukurydze i pokrojone na pół oliwki. Całość posypujemy serem parmezanem. Teraz posypujemy pozostałym serem żółtym i rwiąc na mniejsze kawałki mozarellę układamy ją na samej górze. Całą pizzę posypujemy bazylią. Pieczemy w 200'C przez 25-35 minut. Cała moja rodzina lubi szpinak - wymyśliłam sobie, że może by tak dodać go do ciasta na pizzę. Jak pomyślałam tak i zrobiłam. Pizza szpinakowa jest naszą pizzą de luxe - z trzema rodzajami sera, salami i boczkiem. To moja propozycja na Międzynarodowy Dzień Pizzy który organizuje Nette7 z blogu www.fabrykasmaku.blox.pl... - ale napewno będą ją robiła jeszcze nie raz. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne