Chleb codzienny Weekendowa Piekarnia 62


Składniki:

Chleb codzienny Weekendowa Piekarnia 62 Zaczyn:
100 g zakwasu żytniego razowego
100 g mąki pszennej typ 650
150 g letniej wody

Ciasto właściwe:
300 g wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soli
kulka świeżych drożdży wielkości dużego laskowego orzecha
600-650 g mąki pszennej typ 650
cały zaczyn


Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy na całą noc lub na 12-14 godzin.

Do miski wlewamy wodę, rozpuszczamy w niej miód oraz drożdże. Dodajemy zaczyn, sól i mieszamy na jednolitą masę.

Wsypujemy mąkę i wyrobiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 2,5 godziny - ciasto powinno podwoić objętość.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę albo blat. Składamy i wkładamy do koszyków - ja włożyłam do owalnej formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi. Mój chelb wyrastał 1,5 godziny.

Pieczemy początkowo przez 10 min w naparowanym piekarniku nagrzanym do 250'C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 220'C i pieczemy kolejne 10 minut.

Na samym końcu zmniejszyć temperaturę do 200'C i dopiekamy, aż będzie pięknie rumiany. Chleb dobrze wypieczony gdy się go postuka od dołu wydaje głuchy dżwięk.



Akurat musiałam upiec chleb i akurat w tym samym czasie Margot wstawiła u siebie kolejne zaproszenie do Weekendowej Piekarni.

Gospodynią tego wydania została Lu z blogu www.na-tropie-smaku.blogspot.com.
Ja wybrałam chleb codzienny na zakwasie - chleb nie sprawiał mi żadnych kłopotów. Ciasto jest bardzo przyjazne w formowaniu, ładnie wyrasta.

Smak chleba jest wyśmienity - jadłam go z domowej roboty powidłami śliwkowymi. Pyszności...

Margotku kochana dziękuję za pomysł Piekarni i Lu dziękuję za super przepisy.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne