Chleb codzienny Weekendowa Piekarnia 62Składniki: Zaczyn: 100 g zakwasu żytniego razowego 100 g mąki pszennej typ 650 150 g letniej wody Ciasto właściwe: 300 g wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soli kulka świeżych drożdży wielkości dużego laskowego orzecha 600-650 g mąki pszennej typ 650 cały zaczyn |
Sposób przygotowania: Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy na całą noc lub na 12-14 godzin. Do miski wlewamy wodę, rozpuszczamy w niej miód oraz drożdże. Dodajemy zaczyn, sól i mieszamy na jednolitą masę. Wsypujemy mąkę i wyrobiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 2,5 godziny - ciasto powinno podwoić objętość. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę albo blat. Składamy i wkładamy do koszyków - ja włożyłam do owalnej formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi. Mój chelb wyrastał 1,5 godziny. Pieczemy początkowo przez 10 min w naparowanym piekarniku nagrzanym do 250'C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 220'C i pieczemy kolejne 10 minut. Na samym końcu zmniejszyć temperaturę do 200'C i dopiekamy, aż będzie pięknie rumiany. Chleb dobrze wypieczony gdy się go postuka od dołu wydaje głuchy dżwięk. Akurat musiałam upiec chleb i akurat w tym samym czasie Margot wstawiła u siebie kolejne zaproszenie do Weekendowej Piekarni. Gospodynią tego wydania została Lu z blogu www.na-tropie-smaku.blogspot.com. Ja wybrałam chleb codzienny na zakwasie - chleb nie sprawiał mi żadnych kłopotów. Ciasto jest bardzo przyjazne w formowaniu, ładnie wyrasta. Smak chleba jest wyśmienity - jadłam go z domowej roboty powidłami śliwkowymi. Pyszności... Margotku kochana dziękuję za pomysł Piekarni i Lu dziękuję za super przepisy. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne