Faworki i róże karnawałowe na Tłusty CzwartekSkładniki: 40 dkg mąki 6-8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 6 żółtek pół łyżeczki soli 2 łyżki spirytusu - dałam wódki olej do smażenia powidła śliwkowe |
Sposób przygotowania: Mieszamy mąkę, sól i śmietanę w misce. Dodajemy żółtka i spirytus. Zagniatamy i wyrabiamy na jednolitą, lśniącą masę. Aby nasze faworki i róże karnawałowe miały ładne dziurki musicie je dobrze potraktować wałkiem. Uderzajcie w ciasto około 15 minut. Wałkujemy ciasto bardzo cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Przygotowujemy 3 szklanki lub foremki o różnej średnicy. Wycinamy kółka po czym nacinamy je nożem na brzegach - tak przygotowujemy ciasto na róże. Na faworki kroimy ciasto w skośne prostokąty i nacinamy na środku robiąc dziurkę. Przewlekamy przez nią ciasto. Składać po trzy kółka razem, tak aby nacięcia na większych kółkach nie pokrywały się. Rozgrzewamy olej i smażymy róże i faworki na złoto z obu stron. Wyjmować na papierowy ręcznik aby odsączyć z tłuszczu. Gotowe róże i faworki posypujemy cukrem pudrem. Środki róż ozdabiamy powidłami. Tłusty Czwartek nie mógł się obejść bez pączków i faworków. Jakoś w tym roku miałam ochotę na faworki i róże karnawałowe które pamiętam z dzieciństwa kiedy robiła je moje mama. Niestety nie mam przepisu mamy więc skorzystałam z tego który zaproponowała Komarka z blogu www.everycakeyoubake.blogspot.com... gdyż jest bardzo podobny do tego z którego korzystała moja mama albo wręcz taki sam. Faworki i róże wyszły pyszne - chrupiące i z masą wspaniałych bąbli. Tak więc zapraszam :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne