Mus czekoladowo-kawowySkładniki: 10 dkg dobrej jakości gorzkiej czekolady - ja dałam 90 % 125 g serka marscapone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki schłodzonej mocnej kawy espresso 150 ml śmietanki kremówki - ja dałam 200 ml i odłożyłam sobie z tego do dekoracji 3 łyżki krokantu lub starta czekolada do posypania |
Sposób przygotowania: Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Lekko studzimy. Serek marscapone ubijamy z cukrem pudrem na gładka masę. Wciąż ubijając dodajemy espresso oraz czekoladę. W osobnej miseczce ubijamy śmietanę kremówkę na sztywną masę a następnie łączymy z musem czekoladowo-kawowym. Nakładamy mus do filiżanek lub szklaneczek albo nawet do kieliszków do martini. Schładzamy przez noc w lodówce. Przed podaniem dekorujemy mus bitą śmietaną i posypujemy krokantem lub tartą czekladą. Chciałam zrobic kilka prpozycji na Czekoladowy Weekend który zorganizowała Bea z blogu www.beawkuchni.com. Ale niestety życie nie zawsze nam pozwala zrealizować plany. Zrobiłam tylko mus czekoladowo-kawowy na który przepis znalazłam w książce Gordona Ramsay'a "Niedzielne smaki". Sam mus jest wyśmienity w smaku, ekspresowy w wykonaniu, leciutki i bardzo puszysty. Smak kawy nie jest dominujący ale lekko wyczuwalny. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne