Mus czekoladowo-kawowy


Składniki:

Mus czekoladowo-kawowy 10 dkg dobrej jakości gorzkiej czekolady - ja dałam 90 %
125 g serka marscapone
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki schłodzonej mocnej kawy espresso
150 ml śmietanki kremówki - ja dałam 200 ml i odłożyłam sobie z tego do dekoracji
3 łyżki krokantu lub starta czekolada do posypania


Sposób przygotowania:

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Lekko studzimy.

Serek marscapone ubijamy z cukrem pudrem na gładka masę. Wciąż ubijając dodajemy espresso oraz czekoladę.

W osobnej miseczce ubijamy śmietanę kremówkę na sztywną masę a następnie łączymy z musem czekoladowo-kawowym.

Nakładamy mus do filiżanek lub szklaneczek albo nawet do kieliszków do martini. Schładzamy przez noc w lodówce.

Przed podaniem dekorujemy mus bitą śmietaną i posypujemy krokantem lub tartą czekladą.



Chciałam zrobic kilka prpozycji na Czekoladowy Weekend który zorganizowała Bea z blogu www.beawkuchni.com. Ale niestety życie nie zawsze nam pozwala zrealizować plany.

Zrobiłam tylko mus czekoladowo-kawowy na który przepis znalazłam w książce Gordona Ramsay'a "Niedzielne smaki".

Sam mus jest wyśmienity w smaku, ekspresowy w wykonaniu, leciutki i bardzo puszysty.
Smak kawy nie jest dominujący ale lekko wyczuwalny.






[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne