Kolorowe łódki a'la pizzaSkładniki: 1/2 kg maki 3 łyżeczki suszonych drożdży 300 ml wody 1 łyżka masła sól ser mozarella i dowolny ser żółty tuńczyk w oleju tapenada z suszonych pomidorów seler naciowy oliwki zielone por - zielona część kukurydza suszone pomidory |
Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z suszonymi drożdzami i solą. Dodajemy wodę i rozpuszczone masło. Wyrabiamy gładkie i spręzyste ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Odrywając porcje ciasta formujemy podłużne łódki. Teraz już od nas samych zależy co na nich ułożymy - ja smarowałam każdą tapenadą z suszonych pomidrów i nakładałam dodatki jakie kto lubi. Na samą górę dałam starty ser żółty i porwaną mozarellę. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 230'C i pieczemy 15-20 minut. Mam swoje sprawdzone ciasto na pizzę ale nie ejstem z tych osób które nie próbują innych przepisów. Urzekajacy opis i wspaniałe zdjęcia u Olgi Smile z blogu www.smakimprezy.pl... sprawiły, iż musiałam zrobic proponowane przez nią kolorowe pizzeryjki. Ciasto jest bardzo łatwe w obróbce i formowaniu. Ja je nazwałam kolorowe łódeczki bo właśnie kształtem mi je przypominają. Mojej rodzinie bardzo smakowały i każdy miał możliwość wybrania sobie dodatków które najbradziej lubi. Tak sobie teraz myślę, że to byłaby wspaniała propozycja na dziecięce przyjęcie - dzieci uwielbiają pomagać w kuchni - gdzie każdy z gości sam sobie zrobiłby łodeczkę. Synuś ma urodziny za dwa miesiące i chyba się skuszę na taki pomysł. Bynajmniej się nad nim zastanowię. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne