Kolorowe łódki a'la pizza


Składniki:

1/2 kg maki
3 łyżeczki suszonych drożdży
300 ml wody
1 łyżka masła
sól

ser mozarella i dowolny ser żółty
tuńczyk w oleju
tapenada z suszonych pomidorów
seler naciowy
oliwki zielone
por - zielona część
kukurydza
suszone pomidory


Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z suszonymi drożdzami i solą. Dodajemy wodę i rozpuszczone masło.
Wyrabiamy gładkie i spręzyste ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Odrywając porcje ciasta formujemy podłużne łódki.

Teraz już od nas samych zależy co na nich ułożymy - ja smarowałam każdą tapenadą z suszonych pomidrów i nakładałam dodatki jakie kto lubi.

Na samą górę dałam starty ser żółty i porwaną mozarellę.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 230'C i pieczemy 15-20 minut.



Mam swoje sprawdzone ciasto na pizzę ale nie ejstem z tych osób które nie próbują innych przepisów.

Urzekajacy opis i wspaniałe zdjęcia u Olgi Smile z blogu www.smakimprezy.pl... sprawiły, iż musiałam zrobic proponowane przez nią kolorowe pizzeryjki.

Ciasto jest bardzo łatwe w obróbce i formowaniu.
Ja je nazwałam kolorowe łódeczki bo właśnie kształtem mi je przypominają. Mojej rodzinie bardzo smakowały i każdy miał możliwość wybrania sobie dodatków które najbradziej lubi.

Tak sobie teraz myślę, że to byłaby wspaniała propozycja na dziecięce przyjęcie - dzieci uwielbiają pomagać w kuchni - gdzie każdy z gości sam sobie zrobiłby łodeczkę.
Synuś ma urodziny za dwa miesiące i chyba się skuszę na taki pomysł. Bynajmniej się nad nim zastanowię.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne