Buchty z powidłami


Składniki:

25 dkg mąki
3 żółtka
20 g świeżych drożdży
40 g cukru
1/2 łyżeczki soli
starta skórka cytrynowa ile lubicie - ja dałam startą z całej cytryny
125 ml mleka
50-70 g roztopionego i ostudzonego masła
powidła śliwkowe domowe - ja zużyłam pół słoiczka 370 ml


Sposób przygotowania:

Mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże i odrobinę cukru robiąc rozczyn. Zostawiamy na chwilę, aż zacznie bąbelkować.

Mąkę, sól, skórkę cytrynową, pozostały cukier mieszamy w misce miksera. Dodajemy rozczyn, żółtka, masło i wyrabiamy na gładkie ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 - 2 godzin.

Odrywając porcje ciasta formujemy placuszki i do każdego wkładamy do środka czubatą łyżeczkę powideł. Zlepiamy bułeczki i układamy w wysmarowanej masłem formie tak, by się lekko stykały. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180'C a wyrośnięte bułeczki smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy około 20-30 minut aż patyczek wbity w buchty będzie suchy.
Studzimy i posypujemy obficie cukrem pudrem.



Odkad znalazłam ten przepis u Małgosi z blogu www.pieprzczywanilia.blogspot.com... robiłam je już kilka razy.

Buchty są bardzo maślane, mięciutkie i bardzo ale to bardzo smaczne. Nie ważne czy z powidłami śliwkowymi domowej roboty takimi bez dodatków czy też z śliwkową nutellą z dodatkiem whisky każda wersja znika szybciej niż się ją robi.

I wcale się nie dziwię bo to jest to co moja rodzina bardzo lubi :) domowe drożdżowe bułeczki.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne