Buchty z powidłamiSkładniki: ![]() 3 żółtka 20 g świeżych drożdży 40 g cukru 1/2 łyżeczki soli starta skórka cytrynowa ile lubicie - ja dałam startą z całej cytryny 125 ml mleka 50-70 g roztopionego i ostudzonego masła powidła śliwkowe domowe - ja zużyłam pół słoiczka 370 ml |
Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże i odrobinę cukru robiąc rozczyn. Zostawiamy na chwilę, aż zacznie bąbelkować. Mąkę, sól, skórkę cytrynową, pozostały cukier mieszamy w misce miksera. Dodajemy rozczyn, żółtka, masło i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 - 2 godzin. Odrywając porcje ciasta formujemy placuszki i do każdego wkładamy do środka czubatą łyżeczkę powideł. Zlepiamy bułeczki i układamy w wysmarowanej masłem formie tak, by się lekko stykały. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180'C a wyrośnięte bułeczki smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy około 20-30 minut aż patyczek wbity w buchty będzie suchy. Studzimy i posypujemy obficie cukrem pudrem. Odkad znalazłam ten przepis u Małgosi z blogu www.pieprzczywanilia.blogspot.com... robiłam je już kilka razy. Buchty są bardzo maślane, mięciutkie i bardzo ale to bardzo smaczne. Nie ważne czy z powidłami śliwkowymi domowej roboty takimi bez dodatków czy też z śliwkową nutellą z dodatkiem whisky każda wersja znika szybciej niż się ją robi. I wcale się nie dziwię bo to jest to co moja rodzina bardzo lubi :) domowe drożdżowe bułeczki. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne