Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorówSkładniki: 1 szklanka soczewicy 1 cebula 425 g pomidorów z puszki - dałam całe bez skórek 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz ziołowy śmietana natka pietruszki lub świeża bazylia |
Sposób przygotowania: Cebulę siekamy i smażymy na małej ilości oleju. Dodajemy soczewicę i pomidory z puszki które lekko rozgniatamy. Mieszamy i chwilę wszystko razem smażymy. Wlewamy bulion, zagotowujemy, zmiejszamy ogień i gotujemy około 20 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nalewamy zupę do miseczek lub kubka i podajemy z kleksem śmietany oraz posypaną natką lub bazylią. Powiem Wam oczarowała mnie zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów którą zobaczyłam u Komarki z blogu www.everycakeyoubake.blogspot.com. Zupa wyglądała tak pięknie i tak zaczęcająco, że gdy tylko kupiłam soczewicę ugotowałam ją. Wyszła bardzo smaczna, gęsta i taka lekka zarazem. Mi bardzo ale to bardzo posmakowała zresztą mężowi też. Już zrobiłam zapas pomidorów w puszkach bo zupa ta będzie często gościła na naszym stole. Wielkim plusem jest także to, że w niecałe pół godziny mamy ciepłą i pyszną zupę. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne