Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów


Składniki:

1 szklanka soczewicy
1 cebula
425 g pomidorów z puszki - dałam całe bez skórek
1 litr bulionu warzywnego
sól, pieprz ziołowy
śmietana
natka pietruszki lub świeża bazylia


Sposób przygotowania:

Cebulę siekamy i smażymy na małej ilości oleju. Dodajemy soczewicę i pomidory z puszki które lekko rozgniatamy. Mieszamy i chwilę wszystko razem smażymy.

Wlewamy bulion, zagotowujemy, zmiejszamy ogień i gotujemy około 20 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nalewamy zupę do miseczek lub kubka i podajemy z kleksem śmietany oraz posypaną natką lub bazylią.



Powiem Wam oczarowała mnie zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów którą zobaczyłam u Komarki z blogu www.everycakeyoubake.blogspot.com.
Zupa wyglądała tak pięknie i tak zaczęcająco, że gdy tylko kupiłam soczewicę ugotowałam ją.

Wyszła bardzo smaczna, gęsta i taka lekka zarazem. Mi bardzo ale to bardzo posmakowała zresztą mężowi też. Już zrobiłam zapas pomidorów w puszkach bo zupa ta będzie często gościła na naszym stole.
Wielkim plusem jest także to, że w niecałe pół godziny mamy ciepłą i pyszną zupę.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne