TPM Sourdough firmowy chleb Piekarni po Godzinach 4


Składniki:

TPM Sourdough firmowy chleb Piekarni po Godzinach 4 200 g zakwasu żytniego razowego - 100% hydracji
290 g wody
400 g białej pszennej m±ki chlebowej
100 g pszennej m±ki razowej
1/2 łyżeczki drożdży instant - nie dałam
12 g soli


Sposób przygotowania:

Zaczyn mieszamy z m±k± i wod±- i ewentualnie drożdzami. Zostawiamy na 20 minut. Następnie dodajemy sól i zagniatamy gładkie, delikatnie lepkie ciasto.

Zostawiamy do wyro¶nięcia na 2 godziny w temperaturze 24'C - po godzinie składamy ciasto raz.

Kształtujemy okr±gły bochenek i zł±czeniem w górę wkładamy do koszyka. Kosz wsuwamy do dużej foliowej torby.

Ostatnia fermentacja powinna zaj±ć około 1 1/2 godziny.
Piekarnik z kamieniem rozgrzewamy do 250'C - ja nagrzałam blachę. Nacięty bochenek wkładamy na blachę i pieczemy z par± przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 230'C i pieczemy jeszcze 25 minut.
Przed pokrojeniem chleb należy dobrze wystudzić.



Kolejn± propozycj± w www.piekarniapogodzinach.blogspot.... jest firmowy chlebek. Jako pilna uczennica odrobiłam zadanie.

Ciasto nie sprawiało mi większych kłopotów tylko no wła¶nie nie wiem czemu ale mój chlebek jest jaki¶ taki płaski. Może to wina kosza do wyrastania bo wyrastał w podłużnym a nie okragłym i na dodatek przy przekładaniu ciasto się mi przykleiło do niego.

Jak go upiekłam to nie powiem jaki kształt przyj±ł mój chleb ale ¶miechu było co niemiara bo ogółem stwierdzilismy, że to sztuka upiec chleb o kształcie ( )( ).

Chlebek jest bardzo smaczny z dziurkami różnej wieko¶ci. To taki codzienny neutralny chleb który pasuje do wszystkiego.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne