Sernik waniliowy z wiśniami w mlecznej czekoladzieSkładniki: Spód: 250 dkg herbatników 3 łyżki gorzkiego kakao 10 dkg zimnego masła Masa serowa: 1/2 kg tłustego lub półtłustego sera białego - ja dałam pól na pół ser marscapone i biały półtłusty 15 dkg cukru - zmniejszyłam do 10 dkg 4 jajka 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru lub 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego z naturalną wanilią własnej roboty Polewa: słoiczek wiśni w czekoladzie 10 dkg czekolady mlecznej 1 łyżka masła |
Sposób przygotowania: Herbatniki kruszymy w malakserze razem z kakao. Dodajemy masło pokrojone w kosteczkę i rękoma wgniatamy do ciasteczek robiąc tzw. "mokry piasek". Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia a boki wysmarowałam masłem. Teraz ugniatamy nasz piasek na dnie i na boki tortownicy dobrze ją uciskając. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Ser biały mielimy i razem z cukrem ucieramy na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku a następnie dodajemy budyń z cukrem waniliowym. Nasza masa będzie dość rzadka. Wylewamy ją na kakaowy spód. Wkładamy do piekarnika na 45-60 minut nagrzanego do 180'C. Upieczony sernik zostawiamy w piekarniku na minimum godzinę. Studzimy i wkładamy do lodówki. W garnuszku rozpuszczamy czekoladę z masłem. Dodajemy słoiczek wiśni i całość podgrzewamy. Polewamy wiśniami sernik i gdy polewa ostygnie wkładamy ponownie do lodówki najlepiej na całą noc. Druga rocznica istnienia mojej strony musiała być obchodzona smakowicie. Postanowiłam zrobić sernik waniliowy z wiśniami w czekoladzie - przepis zobaczyłam u Agatki z blogu www.twojemoje.blogspot.com. Wzbogaciłam polewę o wiśnie w czekoladzie które zrobiłam sobie latem. Sernik wyszedł bardzo smaczny, kwaśne wiśnie, słodka czekolada i waniliowy sernik. Zimny jest wręcz wyśmienity. Odkąd założyłam swoją stronę która na początku miała być moim wirtualnym zeszytem z przepisami wiele się nauczyłam i sądzę, że wiele jeszcze mi do nauki pozostało. Ale najbardziej cieszę się z faktu, że sama potrafię upiec chleb - może nie jest on doskonały i taki ładniutki i równiutki ale jest. Jest MÓJ własny. Poznałam wiele bardzo życzliwych osób których łączy pasja gotowania. Muszę tutaj wspomnieć o Margot która mi bardzo pomogła w pieczeniu chleba, o Lisce i Tatter, Gospodarnej Narzeczonej które są moją inspiracją. Majanka która jest bardzo ciepłą osobą, Olga Smile która robi wspaniałe zdjęcia i genialnie gotuje, Zawszepoleczka moja kochana imienniczka - przyznam się myślałam, że jesteś taką niedostępną osobą a okazuje się, że to kobitka otwarta i bardzo życzliwa. Tiliana która tak czaruje mnie opisami, iż czuję się tak jakbym była gościem u niej w domku oraz Oczko która mnie osobiście ujęła swoją postawą życiową i szczerością. Mogłabym tak wymieniać i wymieniać... Dziękuję Wam ze inspirację, pasję i to że po prostu jesteście :) A teraz zapraszam na sernik :) Smacznego :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne