Chleb z suszonymi pomidorami i pesto bazyliowym


Składniki:

Chleb z suszonymi pomidorami i pesto bazyliowym 1/2 kg mąki
400 ml wody
2 łyżeczki suszonych drożdży piekarniczych - ja dałam 20 g świeżych
10 suszonym pomidorków z zalewy oliwnej
1 łyżka zielonego pesto bazyliowego
50 ml roztopionego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka tapenady z suszonych pomidorów


Sposób przygotowania:

Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki. Z letniej wody, odrobiny cukru i drożdzy robimy rozczyn i odstawiamy na chwilę by się ruszył.

Pozostałe składni łączymy z misce i dodajemy rozczyn. Wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Blaszkę smarujemy masłem i przekładamy ciasto, lekko wyrównujemy powierzchnię. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia - tym razem na pół godziny.

Podrośnięte ciasto nakłuwamy palcem niczym foccacię i wstawiamy do nagrzanego do 200'C piekarnika. Pieczemy pół godziny.

Studzimy i jemy - ja go jadałam z pastą z tuńczyka z tapenadą pomidorową z odrobiną pieprzu ziołowego.



Ten chlebek chodził za mną już od dłuższego czasu i jakoś nie mogłam się zmobilizować by go upiec. Bo zawsze miałam jakis inny plan do zeralizowania - a to Weekendowa Piekarnia a to Piekarnia po godzinach czy inne smakowite przepisy.

Ale nadeszł i na ten chleb czas i bardzo dobrze bo chleb jest przepyszny. Już same wyrabianie wprawia w cudowny nastrój bo pachnie rewelacyjnie.

Jest mięciutki, smaczny i jak pisze Olga z blogu www.smakimprezy.pl... najlepszy z samym prawdziwym masłem. Ale i z pastą tuńczykową smakował mi bardzo.

Olguś dziękuję za kolejny wspaniały przepis.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne