Chleb z suszonymi pomidorami i pesto bazyliowymSkładniki: 1/2 kg mąki 400 ml wody 2 łyżeczki suszonych drożdży piekarniczych - ja dałam 20 g świeżych 10 suszonym pomidorków z zalewy oliwnej 1 łyżka zielonego pesto bazyliowego 50 ml roztopionego masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka tapenady z suszonych pomidorów |
Sposób przygotowania: Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki. Z letniej wody, odrobiny cukru i drożdzy robimy rozczyn i odstawiamy na chwilę by się ruszył. Pozostałe składni łączymy z misce i dodajemy rozczyn. Wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Blaszkę smarujemy masłem i przekładamy ciasto, lekko wyrównujemy powierzchnię. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia - tym razem na pół godziny. Podrośnięte ciasto nakłuwamy palcem niczym foccacię i wstawiamy do nagrzanego do 200'C piekarnika. Pieczemy pół godziny. Studzimy i jemy - ja go jadałam z pastą z tuńczyka z tapenadą pomidorową z odrobiną pieprzu ziołowego. Ten chlebek chodził za mną już od dłuższego czasu i jakoś nie mogłam się zmobilizować by go upiec. Bo zawsze miałam jakis inny plan do zeralizowania - a to Weekendowa Piekarnia a to Piekarnia po godzinach czy inne smakowite przepisy. Ale nadeszł i na ten chleb czas i bardzo dobrze bo chleb jest przepyszny. Już same wyrabianie wprawia w cudowny nastrój bo pachnie rewelacyjnie. Jest mięciutki, smaczny i jak pisze Olga z blogu www.smakimprezy.pl... najlepszy z samym prawdziwym masłem. Ale i z pastą tuńczykową smakował mi bardzo. Olguś dziękuję za kolejny wspaniały przepis. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne