Pancakes z wanilią AgatkiSkładniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki maślanki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki cukru 2 jaja 2 łyżki oleju nasionka z 1/2 laski wanilii - ja dałam dodatkowo łyżeczkę esencji waniliowej |
Sposób przygotowania: Żółtka lekko ubijamy z maślanką oraz olejem. W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Łączymy suche składniki i dodajemy je do masy maślankowo-żółtkowej. Teraz dodajemy ubitą pianę i dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu. Podajemy z odrobiną masła oraz konfiturą, koktajlem lub syropem klonowym czy golden syrup. Zobaczyłam zdjęcie pancakes u Agatki z blogu www.kuchniaagaty.blogspot.com... z odrobiną masła i spływającym syropem klonowym i już wiedziałam, że je zrobię. Wyszły tak jakim pisze Agatka - leciutkie, puchate jak chmurka. Zjedliśmy je z synkiem na kolację on z golden syrup a ja z koktajlem truskawkowym. Zostało nam jeszcze na jutro kilka :) To jeden z moich faworytów wśród przepisów na pancakes - Agatko dziękuję za podzielenie się takim wspaniałym przepisem. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne