Pancakes z wanilią Agatki


Składniki:

2 szklanki mąki
2 szklanki maślanki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki cukru
2 jaja
2 łyżki oleju
nasionka z 1/2 laski wanilii - ja dałam dodatkowo łyżeczkę esencji waniliowej



Sposób przygotowania:

Żółtka lekko ubijamy z maślanką oraz olejem. W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę białka.

Łączymy suche składniki i dodajemy je do masy maślankowo-żółtkowej. Teraz dodajemy ubitą pianę i dokładnie mieszamy.

Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu.

Podajemy z odrobiną masła oraz konfiturą, koktajlem lub syropem klonowym czy golden syrup.



Zobaczyłam zdjęcie pancakes u Agatki z blogu www.kuchniaagaty.blogspot.com... z odrobiną masła i spływającym syropem klonowym i już wiedziałam, że je zrobię.

Wyszły tak jakim pisze Agatka - leciutkie, puchate jak chmurka. Zjedliśmy je z synkiem na kolację on z golden syrup a ja z koktajlem truskawkowym. Zostało nam jeszcze na jutro kilka :)

To jeden z moich faworytów wśród przepisów na pancakes - Agatko dziękuję za podzielenie się takim wspaniałym przepisem.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne