Chleb serowy


Składniki:

Chleb serowy 400 g mąki pszennej
200 g sera - ja użyłam greckiego sera
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki suchych drożdży - dałam 8 g drożdzy świeżych
300 g wody
1 łyżka suszonego tymianku


Sposób przygotowania:

Ser kroimy na kostkę o boki około 1 cm. Drożdze rozpuszczamy w letniej wodzie i zostawiamy na chwilę by się ruszyły.

W misce mieszamy mąkę, sól, pokrojony ser, tymianek a następnie dodajemy rozczyn. Mieszamy łyżką lub w mikserze tak by ciasto sie połączyło w dość lużne ale niezbyt klejące się ciasto.
Odstawiamy na 12-16 godzin przykryte folią spożywczą.

Następnego dnia na ściereczkę wysypaną grubą warstwą mąki przekładamy ciasto i chwytając ścierkę po obu stronach, formujemy luźny bochenek.
Obtaczamy go w mące ze ściereczki.

Przekładamy ze ściereczką do miski lub durszlaka, przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na około 30-60 minut.

Garnek żeliwny z przykrywką wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy do 230'C - garnek musi być naprawdę dobrze nagrzany.
Wyrośnięty chleb przerzucamy do garnka. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy kolejne 15-20 minut.
Studzimy na kuchennej kratce.



Chleb ten pokazała na swoim blogu www.pracowniewypiekow.blogspot.com... Liska. Bardzo mi się spodobał więc go upiekłam.

Chleb jest pyszny, z mnóstwem ładnych dziurek w miąższu a ser i tymianek nadają mu wyjątkowego smaku.

Liska pisze, iż można go upiec z dodatkiem mąki orkiszowej lub wymieszać mąkę pszenną z razową oraz dodać do niego orzechy, zioła czy suszone pomidory.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne