Chleb serowySkładniki: 400 g mąki pszennej 200 g sera - ja użyłam greckiego sera 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki suchych drożdży - dałam 8 g drożdzy świeżych 300 g wody 1 łyżka suszonego tymianku |
Sposób przygotowania: Ser kroimy na kostkę o boki około 1 cm. Drożdze rozpuszczamy w letniej wodzie i zostawiamy na chwilę by się ruszyły. W misce mieszamy mąkę, sól, pokrojony ser, tymianek a następnie dodajemy rozczyn. Mieszamy łyżką lub w mikserze tak by ciasto sie połączyło w dość lużne ale niezbyt klejące się ciasto. Odstawiamy na 12-16 godzin przykryte folią spożywczą. Następnego dnia na ściereczkę wysypaną grubą warstwą mąki przekładamy ciasto i chwytając ścierkę po obu stronach, formujemy luźny bochenek. Obtaczamy go w mące ze ściereczki. Przekładamy ze ściereczką do miski lub durszlaka, przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na około 30-60 minut. Garnek żeliwny z przykrywką wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy do 230'C - garnek musi być naprawdę dobrze nagrzany. Wyrośnięty chleb przerzucamy do garnka. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy kolejne 15-20 minut. Studzimy na kuchennej kratce. Chleb ten pokazała na swoim blogu www.pracowniewypiekow.blogspot.com... Liska. Bardzo mi się spodobał więc go upiekłam. Chleb jest pyszny, z mnóstwem ładnych dziurek w miąższu a ser i tymianek nadają mu wyjątkowego smaku. Liska pisze, iż można go upiec z dodatkiem mąki orkiszowej lub wymieszać mąkę pszenną z razową oraz dodać do niego orzechy, zioła czy suszone pomidory. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne