Panmarino i Grissini rosmarino Weekendowa Piekarnia 66


Składniki:

Panmarino i Grissini rosmarino Weekendowa Piekarnia 66 Biga:
65 g letniej wody
2 g drożdży instant - dałam 7 grożdzy świeżych
100 g zwykłej mąki pszennej

Ciasto właściwe:
300 g letniej wody
5 g drożdży instant - dałam świeże w ilośći 16 g
1/2 kg zwykłej mąki pszennej
65 g oliwy z oliwek
10 g świeżego rozmarynu, grubo posiekanego
15 g soli
cała biga


Sposób przygotowania:

Składniki bigi dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie wkładamy do lodówki na 8-12 godzin.

Następnego dnia mieszamy składniki ciasta włąściwego i wyrabiamy około 15 minut aż będzie gładnkie i elastyczne. Przekładamy do miski posmarowanej olejem na około 2 godziny - do czasu az podwoi swoją objętość.

Dzielimy ciasto na dwie równe części, formujemy podłużne bochenki około 25 cm długości. Kładziemy je równolegle na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Między bochenkami zostawiamy około 8 cm odstępu. Przykrywamy i zostawiamy do podwojenia objętość na około godzinę.

Można też tak jak zrobiłam to ja upiec jeden bochenek z drugiej porcji zrobić włoskie paluszki z rozmarynem.

Wyrośniętą druga połowę ciasta rozpłaszczamy w formie kwadratu o 2-3 cm grubości. Przykrywamy i zostawiamy na 10 minut. Tniemy na paseczki, każdy rozciągamy na długość blachy i układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia - zostawiamy między nimi ostępy około 1 cm.

Smarujemy po wierzchu wodą i posypujemy solą. Pieczemy w temperaturze 170'C przez 15-20 minut. Studzimy na kratce.
Ja upiekłam najpierw paluszki a w tym czasie mój bochenek sobie wyrósł - pamiętajcie tylko by zwiększyć temperaturę do 200'C po upieczeniu paluszków.

Wyrośnięty chlebek wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.
Następnie studzimy na kratce.



Gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni jest Ania z blogu www.mojamalakuchnia.blogspot.com. Wybrała dla nas przepis na pieczywo które mnie bardzo zaintrygowała z powodu świeżego rozmarynu - ja jeszcze nigdy nie piekłam pieczywa z jego udziałem. To przepis Daniela Leadera.

Kupiłam rozmaryn i cały czas się zastanawiałam czy lubię jego zapach czy nie. W sumie to bardziej mnie pozytywnie nastawiał.

Zrobiłam bochenek i paluchy które zjedliśmy z pysznymi kotlecikami z kapusty białej i pieczarek w kremowym sosie pieczarkowym. No pyszności :)

Smak rozmarynu w pieczywie bardzo mi odpowiada, chlebek jest mięciutki, z mnóstwem małych dziurek. Jest przepyszny - mój synuś też się nim zajadał.

Aniu dziękuję za taki wspaniały przepis to dzięki Tobie odkryłam smak rozmarynu w pieczywie :)



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne