Chleb żytni razowy 100% z zaparką Piekarnia po Godzinach 5


Składniki:

Zaparka:
240 g gorącej wody
60 g mąki żytniej razowej

Zaczyn zakwasowy:
30 g aktywnego zakwasu żytniego - 100% hydracji
85 g wody
85 g mąki żytniej razowej

Ciasto właściwe:
200 g zaczynu zakwasowego żytniego razowego - 100 % hydracji
100 g wody w temperaturze 20'C
300 g zaparki
300 g białej mąki żytniej 720 lub sitkowej
8 g soli


Sposób przygotowania:

Przygotowujemy zaparkę zalewając żytnią mąkę razową gorącą woda o temperaturze 90'C, dokładnie mieszamy, pozbywając się większych grudek. Zostawiamy pod przykryciem na 14 godzin

Mieszamy składniki zaczynu, przykrywamy i zostawiamy w temperaturze 21'C na 14 godzin.

Następnego dnia wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą, wyrabiając na mokrym lub lekko naoliwionym blacie przez 5 minut. Ciasto ostawiamy w misce na 1 godzinę w 28'C.

Bardzo lepkie i dość luźne ciasto przekładamy do naoliwionej chlebowej foremki - ja wziełam ciut za dużą, następnym razem upiekę ten chleb w takiej o wymiarach podstawy 85x220 i wysokośći 75 mm.
Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na kilka godzin w temp pokojowej - ma urosnąć do brzegów foremki.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 260'C przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200C i pieczemy jeszcze 40 minut. Przed wsunięciem chleba do pieca można wierzch posmarować odrobiną pozostawionej zaparki.
Po wyjęciu z pieca chleb całkowicie studzimy, następnie zawijamy w lekko naoliwiony papier do pieczenia. Chleb kroimy dopiero dnia następnego.



Czytając przepis na ten chleb wyobrażałam sobie jak może smakować - wyraziście, o lekko kwaśnym posmaku.

Przyznam się Wam, że kolejne wydania Piekarni po Godzinach cieszą mnie ogromnie bo uczę się czegoś nowego.

Chleb jest na zaparce co było dla mnie nowością - czytałam z wielką uwagą słowa Polki.

Ciasto nie sprawiało mi żadnych problemów, ładnie wyrastało - tylko chleb jest ciut za niski bo wziełam za dużą foremkę.
Ale w niczym mi to nie przeszkadza bo chleb jest pyszny, z mnóstwem małych dziurek o sprężystym miąższu i bardzo chrupiącej skórce.

Napewno będę często piekła ten chleb bo mojej całej rodzinie bardzo smakuje.

MTP - dziękuję za Piekarnię po Godzinach bo to wspaniałe przedsięwzięcie.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne