Ciasteczka Franklina


Składniki:

Ciasteczka Franklina 3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki miękkiego masła
2 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka czekoladowych czipsów - daliśmy posiekaną gorzką czekoladę z orzechami laskowymi i nutką pomarańczy
odrobina esencji pomarańczowej


Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180'C.

Masło ubijamy z jajkami i cukrem oraz esencją pomarańczową.
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do ubitych jajek. Dodajemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nasza masa była o konsystencji takiej iż musieliśmy je nakładać łyżeczkami w pewnych odstępach od siebie.
Pieczemy 15 minut.



Gdy przeglądając blog Liski www.whiteplate.blogspot.com... przeczytałam ciasteczka Franklina mój synek Amadeuszek powiedział:
"- Mamusiu zrobimy te ciasteczka?".
Wiedziałam ,że będzie to wspaniała zabawa - tym bardziej, że w ostatnim tygodniu moje dziecię chorowało.

Z wielką ochotą przystąpiliśmy do pracy - ciasteczka szybko się robi, są łatwe w obróbce.

Smakują wyśmienicie - lekko twarde i chrupiące, a dodatek czekolady sprawia miłą niespodziankę podczas jedzenia gdy trafimy na jej rozpuszczony kawałeczek.

Przepis pochodzi z książki "Franklin i ciasteczka" P. Bourgeois, B. Clark, wyd. Debit 2004, tłum. Patrycja Zarawska.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne