Ciasteczka FranklinaSkładniki: 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki miękkiego masła 2 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka czekoladowych czipsów - daliśmy posiekaną gorzką czekoladę z orzechami laskowymi i nutką pomarańczy odrobina esencji pomarańczowej |
Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180'C. Masło ubijamy z jajkami i cukrem oraz esencją pomarańczową. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do ubitych jajek. Dodajemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nasza masa była o konsystencji takiej iż musieliśmy je nakładać łyżeczkami w pewnych odstępach od siebie. Pieczemy 15 minut. Gdy przeglądając blog Liski www.whiteplate.blogspot.com... przeczytałam ciasteczka Franklina mój synek Amadeuszek powiedział: "- Mamusiu zrobimy te ciasteczka?". Wiedziałam ,że będzie to wspaniała zabawa - tym bardziej, że w ostatnim tygodniu moje dziecię chorowało. Z wielką ochotą przystąpiliśmy do pracy - ciasteczka szybko się robi, są łatwe w obróbce. Smakują wyśmienicie - lekko twarde i chrupiące, a dodatek czekolady sprawia miłą niespodziankę podczas jedzenia gdy trafimy na jej rozpuszczony kawałeczek. Przepis pochodzi z książki "Franklin i ciasteczka" P. Bourgeois, B. Clark, wyd. Debit 2004, tłum. Patrycja Zarawska. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne