Flamiche Weekendowa Piekarnia 63Składniki: 1 łyżka oliwy 10 dkg boczku lub pancetty w plasterkach 2 średnie pory - dałam 1 2 jajka 200 g gęstej śmietany - dałam 18 % sol, pieprz, gałka muszkatołowa ser cheddar - do posypania po wierzchu pate fermentee - które zostało z przygotowane do tego chleba www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,00... ( ja miałam 450 g i zrobiłam z 300g flamiche a z reszty synkowi pizzę) |
Sposób przygotowania: Pory kroimy na cienkie plasterki - ja ppokroiłam w pól krążki a boczek na paseczki. Rozgrzewamy oliwę i na gorącą wrzucamy boczek. Kiedy się przyrumieni, wykładamy go na talerz, wrzucamy pory, kiedy nabiorą koloru i zmiekną, zdejmujemy z ognia. W misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną, dodajemy przestudzony boczek i pory. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Formę do pizzy lub tarty - ja miałam taką o średnicy 26 cm - smarujemy oliwą. Wykładamy ciastem formę. Nadzienie wykładamy na ciasto, posypujemy po wierzchu tartym serem. Wkładamy do nagrzanego do 230'C piekarnikia i pieczemy 15-20 minut. Robiąc chleb Pain Breton mamy także składnik który pozwoli nam zrobić Flamiche. Gospodarna Narzeczona sprytnie podała niby jeden przepis ale taki który jest jednak podwójny. Flamiche jest przepyszne - powiem nawet, że mi bardziej smakuje niż tradycyjna pizza. To rodzaj "białej pizzy" z okolic Szampanii i Lotaryngii, podobno dużo starszy od słynnej włoskiej siostry. Spód jest bardzo chrupiący i dobrze przypieczony, nadzienie zapieczone i wcale nie wsiąka w ciasto. Gospodarna Narzeczono dziękuję za wspaniałe przepisy. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne