Flamiche Weekendowa Piekarnia 63


Składniki:

Flamiche Weekendowa Piekarnia 63 1 łyżka oliwy
10 dkg boczku lub pancetty w plasterkach
2 średnie pory - dałam 1
2 jajka
200 g gęstej śmietany - dałam 18 %
sol, pieprz, gałka muszkatołowa
ser cheddar - do posypania po wierzchu

pate fermentee - które zostało z przygotowane do tego chleba www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,00... ( ja miałam 450 g i zrobiłam z 300g flamiche a z reszty synkowi pizzę)


Sposób przygotowania:

Pory kroimy na cienkie plasterki - ja ppokroiłam w pól krążki a boczek na paseczki.

Rozgrzewamy oliwę i na gorącą wrzucamy boczek. Kiedy się przyrumieni, wykładamy go na talerz, wrzucamy pory, kiedy nabiorą koloru i zmiekną, zdejmujemy z ognia.

W misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną, dodajemy przestudzony boczek i pory. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.

Formę do pizzy lub tarty - ja miałam taką o średnicy 26 cm - smarujemy oliwą. Wykładamy ciastem formę. Nadzienie wykładamy na ciasto, posypujemy po wierzchu tartym serem.

Wkładamy do nagrzanego do 230'C piekarnikia i pieczemy 15-20 minut.



Robiąc chleb Pain Breton mamy także składnik który pozwoli nam zrobić Flamiche. Gospodarna Narzeczona sprytnie podała niby jeden przepis ale taki który jest jednak podwójny.

Flamiche jest przepyszne - powiem nawet, że mi bardziej smakuje niż tradycyjna pizza. To rodzaj "białej pizzy" z okolic Szampanii i Lotaryngii, podobno dużo starszy od słynnej włoskiej siostry.

Spód jest bardzo chrupiący i dobrze przypieczony, nadzienie zapieczone i wcale nie wsiąka w ciasto.

Gospodarna Narzeczono dziękuję za wspaniałe przepisy.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne