Zakwas na żurek


Składniki:

10 czubatych łyżek m±ki żytniej razowej
4 z±bki czosnku
8 kulek ziela angielskiego
8 kulek czarnego pieprzu
8 kulek jałowca
4 li¶cie laurowe
kawałek skórki razowego chleba - ja dałam 2 łyżki zakwasu zytniego tego którego używam do pieczenia chleba
4 szklanki ciepłej przegotowanej wody



Sposób przygotowania:

Do dużego kamionkowego naczynia wlewamy wodę i dodajemy m±kę - dobrze mieszamy by nie było grudek.

Dodajemy przyprawy oraz zakwas i lekko zmiażdzone ż±bki czosnku. Mieszamy.

Naczynie przykrywany gaża lub kawałkiem mu¶linu, obwi±zujemy sznurkiem. Odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce.



Nigdy nie robiłam sama zakwasu na żurek - ale przeceiż tak całkiem niadawno nigdy bym nie przypuszczała,iż będe sama piekła chleby.

Zobaczyłam przepis na zakwas żurkowy u Poleczki z blogu www.table-table.blogspot.com... i postanowiłam sama go zrobić.

Po dwóch dniach pachnie cudownie, czosnbkiem i zakwasem chlebowym :)

To jest moja pierwsza propozycja w ramach akcji "Kuchnia Wielkanocna 2010"któr± organizuje Olga Smile z blogu www.smakimprezy.pl.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne