Zakwas na żurekSkładniki: 10 czubatych łyżek m±ki żytniej razowej 4 z±bki czosnku 8 kulek ziela angielskiego 8 kulek czarnego pieprzu 8 kulek jałowca 4 li¶cie laurowe kawałek skórki razowego chleba - ja dałam 2 łyżki zakwasu zytniego tego którego używam do pieczenia chleba 4 szklanki ciepłej przegotowanej wody |
Sposób przygotowania: Do dużego kamionkowego naczynia wlewamy wodę i dodajemy m±kę - dobrze mieszamy by nie było grudek. Dodajemy przyprawy oraz zakwas i lekko zmiażdzone ż±bki czosnku. Mieszamy. Naczynie przykrywany gaża lub kawałkiem mu¶linu, obwi±zujemy sznurkiem. Odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Nigdy nie robiłam sama zakwasu na żurek - ale przeceiż tak całkiem niadawno nigdy bym nie przypuszczała,iż będe sama piekła chleby. Zobaczyłam przepis na zakwas żurkowy u Poleczki z blogu www.table-table.blogspot.com... i postanowiłam sama go zrobić. Po dwóch dniach pachnie cudownie, czosnbkiem i zakwasem chlebowym :) To jest moja pierwsza propozycja w ramach akcji "Kuchnia Wielkanocna 2010"któr± organizuje Olga Smile z blogu www.smakimprezy.pl. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne