Czosnkowa zupa z grzankami


Składniki:

Czosnkowa zupa z grzankami 1 duża główka czosnku
4 ziemniaki
2 łyżki oliwy
listek laurowy
10 dag żółtego sera
sól, biały pieprz
pół bagietki na grzanki
1 litr bulionu warzywnego


Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki.
Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.

W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej ziemniaki i czosnek. Mieszamy, następnie zalewamy bulionem i dodajemy listek laurowy, sól oraz pieprz.

Gotujemy do miękkości - około 20-25 minut. Wyjmujemy listek laurowy i miksujemy zupę. Z bagietki robimy grzanki - możecie wcześniej je natrzeć czosnkiem.

Nalewamy zupę do miseczek, posypujemy startym serem i na górze układamy grzanki.



Dzięki odwiedzanym blogom cały czas się czegoś uczę, czegoś nowego doświadczam i poznaję nowe smaki.

Smak czosnku znam od dawien dawna ale nigdy jeszcze nie jadałam zupy czosnkowej. Przeglądając blog Małgosi www.pieprzczywanilia.blogspot.com... znalazłam przepis na własnie taką zupę.

Postanowiłam ją zrobić i wyszła bardzo smaczna - teraz w okresie zwiększonej zachorowalności jedzenie jej jest dodatkowym plusem.

Gęsta, pachnąca - i o dziwo wcale nie tak mocno - czosnkiem. Smakowała całej mojej rodzinie - Gosiu dziękuję :)






[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne