Czosnkowa zupa z grzankamiSkładniki: 1 duża główka czosnku 4 ziemniaki 2 łyżki oliwy listek laurowy 10 dag żółtego sera sól, biały pieprz pół bagietki na grzanki 1 litr bulionu warzywnego |
Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej ziemniaki i czosnek. Mieszamy, następnie zalewamy bulionem i dodajemy listek laurowy, sól oraz pieprz. Gotujemy do miękkości - około 20-25 minut. Wyjmujemy listek laurowy i miksujemy zupę. Z bagietki robimy grzanki - możecie wcześniej je natrzeć czosnkiem. Nalewamy zupę do miseczek, posypujemy startym serem i na górze układamy grzanki. Dzięki odwiedzanym blogom cały czas się czegoś uczę, czegoś nowego doświadczam i poznaję nowe smaki. Smak czosnku znam od dawien dawna ale nigdy jeszcze nie jadałam zupy czosnkowej. Przeglądając blog Małgosi www.pieprzczywanilia.blogspot.com... znalazłam przepis na własnie taką zupę. Postanowiłam ją zrobić i wyszła bardzo smaczna - teraz w okresie zwiększonej zachorowalności jedzenie jej jest dodatkowym plusem. Gęsta, pachnąca - i o dziwo wcale nie tak mocno - czosnkiem. Smakowała całej mojej rodzinie - Gosiu dziękuję :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne