Kogut Wielkanocny Weekendowa Piekarnia 67


Składniki:

Kogut Wielkanocny Weekendowa Piekarnia 67 330 g mąki pszennej
25 g mąki żytniej (typ 2000)
4 g drożdży instant lub 8 g świeżych
180 g wody
20 g miodu
20 g masła roślinnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

1 łyżka oleju do smarowania
1 jajko + łyżeczka soli do smarowania przed pieczeniem


Sposób przygotowania:

Wszytskie składniki ciasta łączymy w misce - gdy używacie świeżych drożdzy tak jak robiłam to ja to rozpuszczamy je w wodzie gdy natomiast instant wystarczy je wsypać do mąki.

Łączymy składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę.

Dzielimy wyrośnięte ciasto na 5-6 kawałków i formujemy koguta. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawiamy przykrytego koguta na pół godziny by ponownie podrósł - a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220'C.

Smarujemy przed pieczeniem jajkiem rozkłóconym z łyżką wody i solą.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut.
Gdy wolicie mieć miękką skórkę to dodatkowo wstawiamy pojemiczek wodą a gdy nie to nie wstawiamy.

Studzimy na kratce kuchennej.



Paulinka z blogu www.chlebek.tv... która jest Gopodynią tego wydania Weekendowej Piekarni zaproponowała chlebek wo kształcie koguta.

Bardzo mi sie ten pomysł spodobał i z wielką ochotą go dzisiaj zrobiłam. Ciasto dało się badzo ładnie formować i wyrastało.

Kogut jest bardzo smaczny, o lekko słodko-słonym smaku, delikatnym miąższu.

Paulinko napewno zrobię takiego kogutka na Wielkanoc i dlatego dołączam go także do akcji "Kuchnia Wielkanocna 2010" którą organizuje Olga Smile.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne