Kogut Wielkanocny Weekendowa Piekarnia 67Składniki: ![]() 25 g mąki żytniej (typ 2000) 4 g drożdży instant lub 8 g świeżych 180 g wody 20 g miodu 20 g masła roślinnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju do smarowania 1 jajko + łyżeczka soli do smarowania przed pieczeniem |
Sposób przygotowania: Wszytskie składniki ciasta łączymy w misce - gdy używacie świeżych drożdzy tak jak robiłam to ja to rozpuszczamy je w wodzie gdy natomiast instant wystarczy je wsypać do mąki. Łączymy składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Dzielimy wyrośnięte ciasto na 5-6 kawałków i formujemy koguta. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy przykrytego koguta na pół godziny by ponownie podrósł - a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220'C. Smarujemy przed pieczeniem jajkiem rozkłóconym z łyżką wody i solą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut. Gdy wolicie mieć miękką skórkę to dodatkowo wstawiamy pojemiczek wodą a gdy nie to nie wstawiamy. Studzimy na kratce kuchennej. Paulinka z blogu www.chlebek.tv... która jest Gopodynią tego wydania Weekendowej Piekarni zaproponowała chlebek wo kształcie koguta. Bardzo mi sie ten pomysł spodobał i z wielką ochotą go dzisiaj zrobiłam. Ciasto dało się badzo ładnie formować i wyrastało. Kogut jest bardzo smaczny, o lekko słodko-słonym smaku, delikatnym miąższu. Paulinko napewno zrobię takiego kogutka na Wielkanoc i dlatego dołączam go także do akcji "Kuchnia Wielkanocna 2010" którą organizuje Olga Smile. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne