Sernik cytrynowy wiosennySkładniki: 40 dkg serka naturalnego 40 dkg serka waniliowego 3 galaretki cytrynowe 1/2 paczki okrągłych biszkoptów 2 łyżki esencji cytrynowej skórka starta z 1 cytryny 250 śmietanki 30 % |
Sposób przygotowania: Dno tortownicy wykładamy biszkoptami. Serki łączymy w misce razem z esencją cytrynową i skórką cytrynową. Dwie galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku a jedną w 400 ml. Studzimy. Kremówkę ubiajamy na sztywno. Do serków wlewamy zimne dwie galaretki i dokładnie mieszamy - masa będzie bardzo lejąca. Dodajemy także kremówkę i ponownie dokładnie mieszamy. Wylewamy masę na biszkopty - ja robię zawsze tak wlewam 1 cm masy i wstawiam do lodówki by zastygła. Następne wylewamy pozostałą masę i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Pojedyńczą galaretkę wstawiamy do lodówki i pilnujemy by nam się pawie ścięła. Teraz mieszamy ją widelcem - tak by powstała galaretka o strukturze grudek. Nakładamy galaretkę na sernik i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Dziś mamy pierwszy dzień wiosny. Wczoraj mój synuś w przedszkolu razem z innymi dziećmi odganiali zimę, spalili marzannę bo nie mieli jej gdzie utopić :):) I pewnie dlatego dziś było tak ciepło a ja postanowiłam zrobić cytrynowy serniczek na zimno. Jest leciutki i bardzo orzeźwiający. Moim serniczkiem witam wiosnę i mam nadzieję, że już się rozgości u nas na dobre :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne