Sernik cytrynowy wiosenny


Składniki:

Sernik cytrynowy wiosenny 40 dkg serka naturalnego
40 dkg serka waniliowego
3 galaretki cytrynowe
1/2 paczki okrągłych biszkoptów
2 łyżki esencji cytrynowej
skórka starta z 1 cytryny
250 śmietanki 30 %


Sposób przygotowania:

Dno tortownicy wykładamy biszkoptami.
Serki łączymy w misce razem z esencją cytrynową i skórką cytrynową.

Dwie galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku a jedną w 400 ml. Studzimy.
Kremówkę ubiajamy na sztywno.

Do serków wlewamy zimne dwie galaretki i dokładnie mieszamy - masa będzie bardzo lejąca. Dodajemy także kremówkę i ponownie dokładnie mieszamy.

Wylewamy masę na biszkopty - ja robię zawsze tak wlewam 1 cm masy i wstawiam do lodówki by zastygła. Następne wylewamy pozostałą masę i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Pojedyńczą galaretkę wstawiamy do lodówki i pilnujemy by nam się pawie ścięła. Teraz mieszamy ją widelcem - tak by powstała galaretka o strukturze grudek. Nakładamy galaretkę na sernik i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.



Dziś mamy pierwszy dzień wiosny. Wczoraj mój synuś w przedszkolu razem z innymi dziećmi odganiali zimę, spalili marzannę bo nie mieli jej gdzie utopić :):)

I pewnie dlatego dziś było tak ciepło a ja postanowiłam zrobić cytrynowy serniczek na zimno. Jest leciutki i bardzo orzeźwiający.

Moim serniczkiem witam wiosnę i mam nadzieję, że już się rozgości u nas na dobre :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne