Muffinki z jagodami i czekoladą z waniliową nutką


Składniki:

Suche:
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki brązowego cukru

Mokre:
1/2 kostki masła rozpuszczonego i ostudzonego
2 jajka
1 szklanka maślanki
2-3 łyżki esencji wanliowej

4 łyżki jagód - ja dałam mrożone których wcześniej nie rozmrażałam
płatki migdałowe
10 dkg czekolady gorzkiej




Sposób przygotowania:

Suche składniki łaczymy w misce. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do suchych produktów.

W drugiej miseczce łączymy mokre składniki i wlewamy do suchych. Mieszamy niedbale kilka razy - tylko tyle by się składniki połaczyły, ciasto ma mieć grudki.

Formę do pieczenia wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Jagody możecie wsypać do już wymieszanego ciasta albo jak ja robiłam powtykać je w nałożone już ciasto. Każdą muffinkę posypujemy płatkami migadałowymi.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190'C przez 20 minut.



Miałam maślankę która została mi po smażeniu pankejków - miałam ochotę na muffinki więc poszukałam przepisu na muffinki z użyciem maślanki.

Znalazłam przepis u Edysi79 z blogu www.przystole.blox.pl... - tylko Edysia zrobiła je z nutellą i były kakakowe. Ja pominełam kakao i nutellę a dodałam czekolade i jagody z migdałami.

Powiem Wam te muffinki sa pyszne, bardzo mięciutkie i sprężyste. Gdy je jadłam to przypominało mi sie lato i czas gdy w górach zbieraliśmy jagody.

A tym przepisem dołączam do Waniliowego Weekendu który organizuje Patrycja.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne