Muffinki z jagodami i czekoladą z waniliową nutkąSkładniki: Suche: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 szklanki brązowego cukru Mokre: 1/2 kostki masła rozpuszczonego i ostudzonego 2 jajka 1 szklanka maślanki 2-3 łyżki esencji wanliowej 4 łyżki jagód - ja dałam mrożone których wcześniej nie rozmrażałam płatki migdałowe 10 dkg czekolady gorzkiej |
Sposób przygotowania: Suche składniki łaczymy w misce. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do suchych produktów. W drugiej miseczce łączymy mokre składniki i wlewamy do suchych. Mieszamy niedbale kilka razy - tylko tyle by się składniki połaczyły, ciasto ma mieć grudki. Formę do pieczenia wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Jagody możecie wsypać do już wymieszanego ciasta albo jak ja robiłam powtykać je w nałożone już ciasto. Każdą muffinkę posypujemy płatkami migadałowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190'C przez 20 minut. Miałam maślankę która została mi po smażeniu pankejków - miałam ochotę na muffinki więc poszukałam przepisu na muffinki z użyciem maślanki. Znalazłam przepis u Edysi79 z blogu www.przystole.blox.pl... - tylko Edysia zrobiła je z nutellą i były kakakowe. Ja pominełam kakao i nutellę a dodałam czekolade i jagody z migdałami. Powiem Wam te muffinki sa pyszne, bardzo mięciutkie i sprężyste. Gdy je jadłam to przypominało mi sie lato i czas gdy w górach zbieraliśmy jagody. A tym przepisem dołączam do Waniliowego Weekendu który organizuje Patrycja. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne